Парастос поводом 26. годишњице злочиначке акције "Олуја" у Београду 05.08.2021 - www.srbskisvetionik.org.rs
Акције

5. август 2021.


ПАРАСТОС ПОВОДОМ 26. ГОДИШЊИЦЕ ЗЛОЧИНАЧКЕ АКЦИЈЕ "ОЛУЈА" У БЕОГРАДУ 05.08.2021


Још као дјечак сам стицај несрећних околности често преко радија и ТВ слушао вијести. Тада сам чуо један појам који се често помињао "Ријешавање србског питања у Хрватској". Нисам баш знао са својих 10 година шта тај појам значи, а опет старији су од нас дјеце избјеглавали да причају на ту тему, јер нису жељели да нас оптерећују и плаше.

Прогон моје породице је почео у прољеће 1991. године, а ја сам преко ноћи одрастао. Тада су већ у западном дијелу бивше Југославије почеле да свирају ратне трубе. Посље пола вијека откопавају се ратне сјекире и богови рата играју свој луђачки перформанс.

Није се само моја породица нашла на удару лажног партизана и прикривеног хрватског фашисте (усташе): Фрање Туђмана, већ стотине хиљада Срба који су због политичких одлука Брозових комуниста (Милован Ђилас, Владимир Бакарић и сл.) завршили у авнојевској Хрватској, јер су они тако нацртали границе, а истовремено све Србе који су спомињали културну, образовну и вјерску аутономију Срба у СР Хрватској уклањали.

Четири ратне године 1991-1995 су биле врло тешке, депресивне на граници очајања да не кажем лудила. Посље ниске агресија и напада хрватских снага: "Оркан", "Откос", "Масленица", "Бљесак", "Медачки џеп"...итд, Фрањо Туђман добива од Запада одобрење да може да изврши завршни ударац - "Олују", али да буде све за пар дана готово.

Иако су представници РС Крајине у Женеви (Швајцарска) 2. августа 1995. године ставили потпис на прихватање фамозног плана "Z-4" Туђман није имао шта да размишља, јер је остварење тисућљетног сна било врло близу, па се дао у напад како је сам рекао пар дана на састанку са генералима: "Морамо задати такве ударце да Срби нестану из тих крајева". Тако је и било. 

Прије него је зора 4. августа сванула, НАТО авијација је почела да туче радио репетиторе у Далмацији... како је сванило, тако мноштво хрватске војске, преко 135.000 бојовника, уз помоћ артиљерије и своје авијације напада положаје РСК, с тим да Хрватима помаже и муслимански Пети (бихаћки) корпус ткз. Армије БиХ. Јужни дијелови су за пар дана сломљени, док су Кордун и Банија издржали пар дана. Однос нападача и браниоца био је 7:1.

Сјећајући се авјети из НДХ мноштво Срба Крајишника пакује све што има, у тракторе, камионе, ауте, приколице и одлази у колонама у беспуће... преко Босне до СР Југославије. Хрватске војне и полицијске снаге су показале не само нечовјечност и бестијалност убијајући ратне заробљенике, већ сву монструозност убијањем хиљаде цивила: старци, жене и дјеца... У правом смислу су се показали као "најхрабрији народ".

Нажалост ни руководство Србске Републике у БиХ, као ни СР Југославије није нашло начина да све то спријечи и помогне СВК како би се избјегао најгори сценарио. Управо тај пожар се касније прелио и код њих...

*   *   *

Од тих трагичних дешавања прође више од четврт стољећа. Многи Срби, па чак и Крајишници су заборавили шта је "Олуја" и рат... мисле да ће им бити боље и љепше, а не схватају да КО ИСТОРИЈУ ЗАБОРАВЉА, ОНА МУ СЕ ПОНАВЉА. Највећи дио крајишких Срба и данас устаје и љеже са сликама из деведесетих година. Да без обзира на низ срећних момената у животу: брак, рађање дјеце, куповина куће или стана... ипак тај рат и олујни моменти се враћају попут неког посттрауматског синдрома. Неко ће рећи да је то нормално.

Носиоци обиљежавања парастоса жртвама "Олује" јесте Удружење Суза из Београда. Они су традиционално позвали народ и вјернике да се окупе 5. августа у 11:00 сати на Ташмајдану, како би се сабрали у молитви и упалили свијеће за наше мученике. Оне чије душе лете изнад Балкана већ 26 година.

Дошли смо и ми, неких десетак минута раније. Поздравили се већ са познатим људима, јер нас иста судбина спаја, исте мисли, исте емоције. Улазимо у цркву која вјероватно зато што је радни дан није била препуна. Међутим, није битан број. Људи овдје требају доћи ради себе и свог спасења, а не због бројности.

Сам парастос служио је владика Херувим, осечкопољски и барањски уз архијереје и свештенство СПЦ. Нажалост изостала је нека дужа бесједа која би крепкила дух нас присутних, али добро. Вјероватно се рачунало на то да је дан раније у Бусијама Патријарх Порфирије рекао у име Цркве све поруке.

Изађосмо ван, таман да раширимо наш транспарент ЗЛОЧИН КОЈИ ТРАЈЕ, онај на четири свјетска језика. Да нас разумују они који су "Олују" и подржавали. Сликали нас и медији и приватно... видјећемо ко ће смјети да објави то код себе. Гога је давала изјаве за медије.

У Ташмајданском парку код "споменика" се полагало цвијеће, а киша је већ почела. Са аудио-уређаја су пустили да се чују имена убијених током августа и септембра 1995. године. Сем тога, зачула се и Владике Николаја "Царица тишине". Заиста, неки чудан осјећај док пада киша да слушамо такве поруке и звукове.

И након свега, када заврше ови тужни дани почетком августа, сваки пут велим и себи и другима: "Главу горе! Устаћеш ти Крајино вољена, јер нисмо ми репа без коријена! Вратиће се покољења нова, у завичај својих прађедова!"

 

Милан Чучковић
05.08.2021. ХРВАТСКА ОЛУЈА НАД КРАЈИНОМ - АВГУСТ 1995.

Маша Торбица - Гордана Веселиновић - Милош Дегенек - Марта Дрпа - Саво Стијеља - Јана Батало

24 године касније - Затворите прозоре - Бојан Арбутина - Данијела Стефановић - Марија Радић

Ђурђица Поповић - Радован Мирић - Стево Радошевић - Милан Марчетић - Керуша Дена - Анка

Весна Дамјанић - Снежана Келеува - Невенка Добрић - Дражен Спасић - Кристина Безбрадица

Осмех на сликама - Ранко Кнежевић - Слађана Комазец - Богдан Пантић - Јанко Ћакић - Саво Бура

Хронологија Олује - Наташа Дракулић - Милка Павлица - Книн - Рајић Вуковић - Траговима августа

Милијана Јовановић - Изјаве Личана - Нина Аралица - Видео документи - Ђурђа Смољановић

Александра Кресовић - Гордана Попадић - Душко Дејановић - Сестре Вуковић - Миле Ромчевић

 Посећено је: 891  пута
Број гласова: 15
Просек: 5,00
Оцените нам овај чланак:


OLUJNI PARASTOS   KNINSKA KRAJINA   KORDUN BANIJA   DALMACIJA LIKA   PROGON SRBA   AVGUST 1995   KOLONA IZBEGLICA   POSAVINA   DINARA VELEBIT  


ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ:

Извештај са парастоса жртвама Олује, у Београду 5.8.2016

Извештај са парастоса жртвама Олује у Београду 5.8.2017

Извештај са парастоса жртвама Олује 05.08.2018

Парастос жртвама Олује у Београду 25. пут

Извештај са парастоса жртвама Олује у Београду - 05.08.2022.