Вук Петровић: Како сам провео зимски распуст - www.srbskisvetionik.org.rs
Акције

4. март 2019.


ВУК ПЕТРОВИЋ: КАКО САМ ПРОВЕО ЗИМСКИ РАСПУСТ


Један дечак Вук Петровић из Врања, ученик другог разреда основне школе био је учесник Сретењског марша од Орашца до Тополе, који је организовало удружење Србски Светионик у недељу 17. фебруара 2019. године поводом 215. годишњице од Првог србског устанка... Свој утисак о томе он је написао као домаћи задатак, а ми га преносимо у целости.

 


 

Првог дана распуста сам урадио домаћи. Сутрадан сам прочитао градиво које смо учили у школи. Онда сам заједно са секом тренирао и играо се.

Једног дана сам чуо како тата и мама кришом разговарају о неком маршу. Онда је мени и секи тата рекао да се припремимо и да ћемо ићи на марш дуг 19 км. Увече ја и сека једва смо се успавали, једва смо чекали да кренемо. Када ме је тата пробудио био сам радостан, тата је пуно возио а ми смо спавали. Напокон када смо стигли у Орашац видео сам споменик Карађорђа око кога смо се ми окупили.

Онда смо ми деца положили цвеће а након тога отишли смо до места где је подигнут устанак. После тога кренуо је марш и ми смо ишли дуго а када смо се уморили правили смо паузу. Ја сам био веома уморан али сам издржао и стигли смо у Тополу. И ту се налази споменик Карађорђа, где смо се ми окупили и ту је један чика држао историјски час како је Карађорђе са својим друговима дигао устанак и борио се против турака. Након тога био сам много радостан када је мене и моју секу позвао председник и уручио нам медаље. Ја сам био много радостан и поносан. Онда смо посетили цркву Свете Богородице коју је саградио Карађорђе Петровић. Питао сам тату да ли је Карађорђе наш деда пошто се и ми презивамо Петровић и тата ми је рекао да је Карађорђе деда свих Срба.

Овај марш за мене је био тежак и напорак али сам све издржао и пуно научио о нашој историји.

Овај дан је за мене био најлепши дан који сам провео за време зимског рапуста.

 

 

Вук Петровић

 

 

Посећено је: 4304  пута
Број гласова: 35
Просек: 5.00
Оцените нам овај чланак:


SRETENJSKI MARS   DECA   KARADJORDJE   TOPOLA   ORASAC   PRVI USTANAK   19 VEK