Радосна вест: Доживотна плата за мајке са двоје и више деце - www.srbskisvetionik.org.rs
Насловна

29. август 2017.


РАДОСНА ВЕСТ: ДОЖИВОТНА ПЛАТА ЗА МАЈКЕ СА ДВОЈЕ И ВИШЕ ДЕЦЕ


Од септембра ове године у Босни и Хецеговини и Републици Србији измењује се закон о социјалној и дечјој заштити. Према овом закону мајке са двоје и више деце имају право на доживотну месечну надокнаду, као и родитељи и старатељи деце са посебним потребама.

  

Утврђено је да мајке са двоје и више деце и имају више од 20 година радног стажа примаће по 330 евра, као и мајке које имају четворо и више деце и 15 година радног стажа.

Оне мајке које имају двоје и више деце и 15 година и пријављене су Заводу за запошљавање Србије/БИХ примаће по 193 евра. Родитељи или старатељи деце са посебним потребама добијаће месечну накнаду од 193 евра.Жена која испуњава услов за накнаду, мораће да се одлучи између накнаде и плате, односно накнаде и пензије. То значи да се не може примати и плата и накнада, односно пензија и накнада.

Приликом достављања докумената, мајке двоје и више деце су у обавези да предају изводе из матичне књиге деце, потврду о радном стажу или потврду о евиденцији на бироу Завода за запошљавање, као и доказ да нису оствариле право на пензију.

Према подацима Завода за запошљавање, око седам хиљада жена у Србији/БИХ може остварити право на доживотну накнаду.

 

 


Извор: опанак.рс
27.8.2017

Посећено је: 8188  пута
Број гласова: 346
Просек: 4.87
Оцените нам овај чланак:


NATALITET   PATRIOTIZAM   OTADZBINA  


ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ:

Предраг Томић – Послодавац ког би пожелео свако у Србији

Дужности jeднe Србкиње: Онa рaђa и вaспитaвa jунaкe

Најсрећнија ћеш бити када родиш треће дијете