Најава: Путовање у Арад и Темишвар 03.11.2019 - www.srbskisvetionik.org.rs
Насловна

7. октобар 2019.


НАЈАВА: ПУТОВАЊЕ У АРАД И ТЕМИШВАР 03.11.2019


Драга браћо и сестре,

велика нам је част да Вас позовемо да пођете са нама на ходочасничко путовање у северни део Баната (Румунија) у недељу 3. новембра 2019. године, где би смо обишли србска стратишта из Првог светског рата.

Наиме, Аустроугарска монархија је још пре објаве рата Краљевини Србији кренула са израдом планова о формирању концентрационих логора на својој територији. Чим су почеле прве борбе са србском војском у Мачви и Подрињу у августу и септембру 1914. године аустроугарски војници су заробљене Србе транспортовали сточним вагонима већином за Беч, одакле су даље распоређивани у најмање двадесетак концентрационих логора, где су поред Срба били и други народи: Руси, Италијани, Чеси, Словаци...

Поред тога и са подручија Далмације, Херцеговине, Босне, Срема и Славоније хапшени су и одвођени виђенији Срби већ од лета 1914. године са циљем застрашивања србског народа и спречавање побуне тј. устанка на тим територијама које су већином биле насељене србским православним живљем. Касније како је рат текао, заробљеници: војници и цивили су довођени са простора Рашке, Шумадије, Тимочке Крајине, Црне Горе итд.

Један од тих аустроугарских логора био је и логор Арад, удаљен северно од Темишвара 43 км. Према каснијем казивању сведока, арадски логор спадао је у најужасније логоре током Првог светског рата. У њему је током 1914-1918 утамничено најмање 20.000 Срба (жена, деце, стараца), од чега је око 5.000 убијено или је умрло услед глади, жеђи, болести, хладноће, батинања и сл.

Ми као потомци страдалног србског народа желимо да са овим путовањем стварамо културу сећања, као и да чујемо историјске лекције које су деценијама после Другог светског рата биле образовним системом заборављене и замрачене.

Поред тога обићићемо и град Темишвар, где се налази пуно Срба који већ неколико генерација живе у том граду и чувају наше обичаје и идентитет. Биће то добра прилика да учвршћујемо везе са нашим сународницима.

 

НА ОВОМ ПУТОВАЊУ ЈЕ ЗАБРАЊЕНО НОШЕЊЕ ПОЛИТИЧКИХ И НАВИЈАЧКИХ ОБЕЛЕЖЈА (заставе, мајице, пароле, беџеви, качкети, транспаренти  и сл.), КАШЊЕЊЕ НА АУТОБУС, КАО И АЛКОХОЛИЗАМ!

Дозвољено је ношење србских националних обележја!

Цена пута је 1.500 динара. У цену је урачунато путовање, али не и обавезно здравствено осигурање. Уплаћени новац се не враћа.

 

Све информације и резервације можете добити путем следећих контаката:
Телефон: +381 63 283563 (Станко)
Ел. пошта: srbskisvetionik@gmail.com
Портал: srbskisvetionik.org.rs

 

 

ПРВИ СВЕТСКИ РАТ (1914-1918)

Добруџанска битка - Логор Јиндриховице - Мензел Бургиба - Колубарска битка

Шукцори - Логор Арад - Сарајевски атентат - Зејтинлик - Церска битка

Битка на Легету - Мојковачка битка - Топлички устанак - Солунски фронт

Горничевска битка - Освајање Кајмакчалана - Гвоздени пук - Сурдулица - Чемерно

Логор Маутхаузен - Аустроугарска монархија - - Албанска голгота - Логор Добој

 

Посећено је: 3514  пута
Број гласова: 35
Просек: 5,00
Оцените нам овај чланак:


EVROTURA   RUMUNIJA   ARAD   TEMISVAR   BANAT   LOGOR   AUSTROUGARSKI ZLOCINI  


ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ:

Најава другог Колубарског марша 13.12.2015

Трибина: Четврт века од Божићног Устава 24.12.2015

Светосавска свечаност удружења Завичај 24.01.2016

Најава 44. Косидбе на Рајцу, за 17. јул 2016

Организован је превоз из Београда на Седми Церски марш 14.8.2016

Позив на поклоничко путовање у Пребиловце 6.8.2016