Најава: Поход на Кајмакчалан 17. и 18. септембра 2022 (Стазама славних предака) - www.srbskisvetionik.org.rs
Најава

17. мај 2022.


НАЈАВА: ПОХОД НА КАЈМАКЧАЛАН 17. И 18. СЕПТЕМБРА 2022 (СТАЗАМА СЛАВНИХ ПРЕДАКА)


Драга браћо и сестре, велика нам је част да вас позовемо да кренете са нама ПЕТИ ПУТ средином септембра 2022. године јер ће се ту у грчком месту Евзони, општина Поликастро, на северу Републике Грчке, као и Кајмакчалану, највишем врху планине Ниџе обележити значајне годишњице Великог рата, од пре више од једног века.

Србска војска након славних победа у лето и јесен 1914. на Церу и Колубари морала је крајем 1915. године услед Тројне инвазије (Аустро-Угарска, Немачка и Бугарска) да се повуче ка југу, односно Краљевини Грчкој, преко албанских гудура и црногорских планина све до Јонског мора... Овај догађај је до тад незабележен у историји и познат је као Голгота Срба преко Албаније.

После опоравка на Крфу, Виду, Корзици и Африци, две србске армије су пребачене на Солунски фронт где су вођене тешке и крваве борбе за Ослобађње Кајмакчалана у септембру 1916. године. Да би две године касније средином септембра 1918. године србски пукови са француским јединицама пробили фронт и незадрживо ослобађали Вардарску Македонију.


Нико не зна шта су муке тешке...

Немачке, аустроугарске и бугарске јединице биле су у паничном бегу, а онда је 29.09.1918. Бугарска је капитулирала, што је био велики успех. Наредна два месеца је ослобођена читава територија Краљевине Србије и етнички простор Срба који је окупиран од Аустро-Угарске монархије....

ПЛАН ПУТА

Први дан - петак 16.09.2022
Крећемо из Београда око 21 сат аутобусом. Задржавамо се у Параћину и Нишу, да покупимо путнике, али само на бензинским пумпама, нећемо улазити у град.

Други дан - субота 17.09.2022

Ујутро око 07:00 сати стижемо у место Битољ, јужни део Вардарске Македоније. Ту ћемо посетити војничко гробље на коме се налазе изгинули србски ратници у ослободилачким ратовима 1912-1918.

 

Прелазимо границу и улазимо у северни део Грчке и одмах одлазимо на Кајмакчалан нашу капију слободе. Попећемо се до спомен костурнице коју је краљ Александар I Карађрођевић сазидао за своје дивјунаке. Тамо ћемо имати такође историјски час и рецитације на тему Великог рата.

Након тога одлазимо у смештај, подно Кајмакчалана у једну бању. Ноћимо у собама које су са три или четири лежаја.

Трећи дан - недеља 18.09.2022

Ујутро крећемо до Солуна, где ћемо око 09:00 сати посетити Зејтинлик, једно од највећих србских војничких гробаља ван Србије. Попричаћемо са чуварем деда Ђорђем Михаиловићем и чути приче о томе како је Зејтинлик настао и још понешто. Прекопута гробља је сувенирница.

Зауставићемо се само у северном делу Грчке, да посетимо Споменик војницима који су пробили Солунски (Македонски) фронт 1918. године у малом месту Евзони, општина Поликастро. Ту ћемо положити венац и имати историјски час.

Око 14 сати кренућемо за Србију.  План да стигнемо у Београд је увече око 22:30 сати.

НА ОВОМ ПУТОВАЊУ ЈЕ ЗАБРАЊЕНО НОШЕЊЕ ПОЛИТИЧКИХ И НАВИЈАЧКИХ ОБЕЛЕЖЈА (заставе, мајице, пароле, беџеви, качкети, транспаренти и сл.) КАО И АЛКОХОЛИЗАМ!

Дозвољено је ношење србских националних обележја као и ствари које прате тематику Великог рата!

Цена пута је 70 EUR, односно 8.400 динара. У цену је урачунато путовање, смештај (ноћење) и један доручак. У цену нису урачунати индивидуални трошкови и здравствено путно осигурање.

Напомена: Уплаћени новац се не враћа!

Све информације и резервације можете добити путем следећих контаката:

Телефон: +381 63 283563 (Станко)
Ел. пошта: srbskisvetionik@gmail.com
Портал: www.srbskisvetionik.org.rs
РЕКЛИ СУ О ПРОБОЈУ СОЛУНСКОГ ФРОНТА:
Србски војвода Живојин Мишић:
- "Сви команданти, командири и војници треба да буду прожети идејом од брзине продирања зависи цео успех офанзиве. Та брзина је у исто време и најбоља гаранција против изненађења, јер се њоме постиже растројство непријатеља и потпуна слобода у нашим дејствима.

Треба дрско продирати, без починка, до крајњих граница људске и коњске снаге. У смрт, само не стајте! С непоколебљивом вером и надом јунаци напред у отаџбину!"...

Француски маршал Франше д'Епере
- "Операције се морају успоравати јер нема комуникације ради добацивања хране француским трупама које напредују, само србским трупама нису потребне комуникације, они иду као олуја – напред", извештавајући француску Владу.

Немачки цар Вилхелм II Алберт:
- "Шездесет две хиљаде српских војника одлучило је рат. СРАМОТА!" - приликом слања телеграма бугарском краљу Фердинанду октобра 1918. године...

Бугарски краљ Фердинад:
- "Ово је крај свих нас...", приликом потписивања капитулације крајем септембра 1918. године.

Наши преци на Солунском фронту су имали само једну поруку за нас: - "Децо, немојте нас заборавити!...".

Посећено је: 2917  пута
Број гласова: 45
Просек: 5,00
Оцените нам овај чланак:


KAJMAKCALAN SOLUN   SEVERNA GRCKA   PLANINA NIDZE   SLAVNI PRECI   BEOGRAD NOVISAD   NIS PROKUPLJE   KRAGUJEVAC CUPRIJA   INDJIJA MITROVICA   ZIVOJIN MISIC   KRALJEVINA SRBIJA   VELIKI RAT  
POLIKASTRO EVZONI   BITOLJ UDOVO   SKICENTAR VORAS   OBRENOVAC LAZAREVAC   MLADENOVAC GROCKA   KOLUBARA VALJEVO   UZICE KRALJEVO   SMEDEREVO PANCEVO   BANJALUKA DOBOJ   BIJELJINA TREBINJE   ISTOCNO SARAJEVO  
ROGATICA BRATUNAC