Извештај са трибине Четврт века од Божићног Устава 24.12.2015 - www.srbskisvetionik.org.rs
Акције

26. децембар 2015.


ИЗВЕШТАЈ СА ТРИБИНЕ ЧЕТВРТ ВЕКА ОД БОЖИЋНОГ УСТАВА 24.12.2015


 Устав по својој правној дефиници се тумачи као навиши правни акт једне државе.

Устав за људе, односно грађане, Социјалистичке Републике Хрватске, који је донет 21. децембра 1990. године (пар дана пред римокатолички Божић, па је зато и назван Божићни Устав) има далекосежне последице, јер те последице се и данас осећају. У пролеће 1990. године у СР Хрватској дошло је до одржавања првих вишестраначких избора након Другог светског рата, када је победила милитантна странка ХДЗ, предвођена Фрањом Туђманом, Стјепаном Месићем, Владимиром Шексом, Шимом Ђоданом и др.

Они не само да су желели самосталну Хрватску, већ и етнички и верски чисту државу. Да би се тај сан остварио, потребно је било набавити оружје, што је и учињено јесени 1990. године, увозом из бивших земаља чланица Варшавског пакта, али и прекоморских држава (Аргентина, САД, Канада)... Након тога, долази усвајање новог Устава у сабору СР Хрватске, који је Србима одузео конститутивност, односно (барем привидну) равноправност са хрватским народом, коју је имао у претходним деценијама, за време социјалистичког самоуправљања.

Баш из тог разлога, што је тај Устав покренуо једну велику неправду, тј. лавину одузимања политичких и сваких других права Србима у Хрватској и можемо слободно рећи невиђену агресију на читаву српску популацију, каква се памти само у времену усташке Независне Државе Хрватске, организовали смо једну трибину, у ГО Нови Београд, у четвртак 24. децембра 2015. године. Малобројним присутнима су се обратили Саво Штрбац, директор Веритаса и Коста Новаковић, пуковник у пензији.

Саво Штрбац је направио увод, тако што је на маестралан начин описао каква је атмосфера владала у СР Хрватској те 1990. године. Причао је управо о промени власти која се догодила маја 1990. године, када је странка ХДЗ преузела потпуну контролу над медијима, државном управом, полицијом... Одједном су почели притисци искључиво на грађане српске националности да морају да потпишу некакве "изјаве о лојалности хрватској држави", док рецимо то Хрвати нису уопште добијали. Шта више, почели су јавно да одјекују стихови и песме из времена НДХ, затим усташки графити са претећим порукама Србима... Споменуо је и једну покондиреност тадашњих хрватских шовиниста, када су продавали празне конзерве на којима је била шаховница, где је било написано "чист хрватски зрак".

Цитирао је Штрбац и покојног Јована Рашковића, који је у Книну 17. фебруара 1990. године основао странку СДС, која је врло брзо постала покрет Срба за борбу против хрватског државног тероризма. Скоро да нико није тада боље могао да опише ментално и социо-психолошко стање хрватског народа, као што је Ћаћа од Крајине радио почетком 1990-их година. Такође, Штрбац се осврнуо и на фамозни сусрет хрватског председника Фрање Туђмна, са Јованом Рашковићем, где је његова реченица "Срби су луд народ", извучена из контекста и злоупотребљена. Наравно да Рашковић није то буквално мислио, већ да је то споменуто у контексту да се могу дићи на оружје, што је била по њему потпуна лудост, јер рат доноси гробове...

У једној својој речеици, Штрбац је споменио тадашњег председника СР Србије, у контексту зашто је добар део Крајишких Срба видео у њему некаког "идола"...

Саво Штрбац је касније разрадио своје излагање са тиме шта се све дешавало након изгласавања Божићног Устава... Чланови странке ХДЗ, по узору на Хитлерову Национал-социјалистичку радничку партију, почели су да добијају наоружање и само се чекао окидач. МУП Хрватске је проширивао своје резервне саставе, делио им је калашњикове, пиштоље, ручне бомбе и др. Тако су хрватски полицајци прво напали полицијску станицу у Пакрацу 1. марта, а потом 31. марта упадају у НП Плитвице, где је било и жртава. Почетком маја у Задру, велико шовинистичко дивљање, а код Вуковара, напад на српско село Борово, који је успешно одбијен. У јесен те 1991. хрватске паравојне снаге више нису презале ни од напада на ЈНА и њене касарне у Госпићу, Вуковару, Бјеловару, Вараждину, Карловцу... Рат је постао стварност грађана СР Хрватске.

Након Штрбца, присутнима се обратио и бивши пуковник Коста Новаковић, иначе доктор политичких наука, рођени Бенковчанин, сведок многих догађаја управо из тог злосрећног времена. Он је такође имао сјајно излагање, где је повукао неке паралеле између стварања хрватске државе 1941. и 1991. године, тако што је говорио о прогону ћирилице као писма, стварање "хрватске православне цркве", увођење валуте куна и др.

Оно што је мени било драго, што је Новаковић на један потпуно јасан и недвосмислен начин објаснио шта је то конститутивност, која нам је Божићним Уставом укинута, разлику између нације и националне мањине. Зашто Срби, нису могли никако да се ставе у "исти кош" као што су националне мањине Русини, Мађари, Италијани, Словаци и др.

Поред тога, једна јако битна ствар је речена, а то је и бројност српске популације у Хрватској, пре и после Другог светског рата. Како је преко статистичких и разних других манипулација број Срба занемариво порастао од 1930-их година, до 1991. када је направљен последњи предратни попис. Већ деценијама у Хрватској живи теза, како је бројност Срба у Хрватској 1991. била негде око 650.000 људи, што наравно није тачно, већ су процене да нас је било и преко 900.000 људи. Све то логично указује, да је Божићним Уставом, учињена једна велика неправда српском народу.

Када су говорници завршили излагање посетиоци су добили прилику да поставе питања говорницима. Тако се мало скренуло са главне теме, јер је њих занимало доста ствари о самом рату, односно зашто није било реакције Бања Луке и Београда, на "Бљесак" и "Олују" 1995. године, па и фамозни план З-4... Тако сам чуо од Штрбца једну реченицу која ми и данас одзвања у глави. А то је: "Шта би дали многи народи у читавом свету да имају оно што Крајишници имају, а то је потписан план З-4", пошто се Крајишки Срби пар дана пре "Олује", потписали тај документ.

Промоција је тако и завршена, а пола сата је прошло још на ћаскању, за коктелом.

 

26.12.2015.ХРВАТСКИ ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА

ВЕЛИКИ
РАТ

 

Вражија дивизија * Мачва и Подриње * Црна стијена * Источна Босна

Бој на Гучеву * Добојски логор * Сарајевски атентат * Стјепан Саркотић

XIII корпус * Иван Перчевић * Максимилијан Бацсани * Стјепан Дуић

Црна Романија

 

МЕЂУРАТНО
ДОБА

Велебитски устанак * Софијска декларација * Вуковарска резолуција

Јанка Пуста * Марсејски атентат * Бановина Хрватска * Густав Перечец

Андрија Бетлехем * Браћа Домитровић * Борго Вал ди Таро * Јурај Шпилер

НДХ

 

Грабовац Бански * Острожин * Макс Лубурић * Лорковић * Дивосело

Глинска црква * Гудовац * Ливањско поље * Бегово Брдо * Логор Госпић

Вукашин Мандрапа * Љубан Једнак * Стари Брод * Мирослав Филиповић

Сисак * Шушњар * Јастребарско * Пацовски канали * Бог и Хрвати * Шид

Логор Даница * Корићка јама * Јасеновац * Међеђа * Гаравице * Усташе

Црна Легија * Керестинец * Алојзије Степинац * Moшков * Динко Шакић

Стара Градишка * Паланчиште * Садиловац * Анте Павелић * Пискавица

Славко Квартерник * Јуре Францетић * Воћин * Крунослав Драгановић

Иродови синови * Марија Почуча * Magnum Crimen * Даница Праштало

Калати * Машвина * Возућа * Бракусова Драга * Платон (Јовановић)

Дамјан Штрбац * Петар Дабробосански * Мирко Пук * Џафербег Куленовић

Пребиловци * ВељунДракулић * КрушћицаПркос * Будак * Драксенић

Виктор Гутић *

БРОЗОВО
ДОБА

 

Голи Оток * Хрватско прољеће * Биоскоп 20. октобар * Стево Крајачић

Тајни досије Тито * Владимир Роловић * Вуковар кроз векове * Крижари

Бугојанска група * Лудвиг Павловић * Звонко Бушић * Отимица авиона

Народни Отпор * Томислав Ребрина * Делнице * Миљенко Хркач

Звонко Бушић * Гвардијан * Јосип Сенић * Бруно Бушић

1990-те

 

Вуковар * Логор Лора * Рокнић * Госпић * Бљесак * Олуја * ГрубориОркан

Медачки џеп * Миљевачки плато * Бојан ВесовићПакрачка пољана

Радосављевић * Рибарска колиба * Карловац * Плитвице * Паулин Двор

Масленица * Породица Зец * Воћин * Бјеловар * Иван Кораде * Олујић

Добросав Парага * ОткосКорански мост * Анте Готовина * Афера Шпегељ

Миливој Петковић * Караџићево * Славонска Пожега * Дан устанка *  

Божићни Устав * МаксимирТомислав МерчепЗадар * Јанко Бобетко

Слободан Зуровац * Јесење Кише * Логор Керестинец * Благо Задро

Вариводе * Дамир Крстичевић * Миљенко Филиповић * Борово Село

 Иван ВекићЈосип Манолић * Фрањо Туђман * Бранимир Главаш * Сплит

  Сарваш * СисакГојко Шушак * Удбина * Стјепан Месић * КнинОсијек

Рахим Адеми * Звонимир Черевенко * Владимир Миланковић

Мирослав Туђман *Посећено је: 3658  пута
Број гласова: 10
Просек: 5.00
Оцените нам овај чланак:


CENTAR VERITAS   BOZICNI USTAV   HRVATSKI ZLOCINI   SAVO STRBAC   DEVEDESETE GODINE   NOVI BEOGRAD   NAUCNA TRIBINA   CETVRT VEKA   KOSTA NOVAKOVIC  


ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ:

Извештај са Свечане Академије у Сава Центру 18.01.2016

Ласно ћемо ако јесмо Срби у Сава центру 1988. године

Дом Војске Србије: Академија за Колубарску битку - 07.12.2017

Академија "Црвена линија" у Београду 08.06.2019

Трибина у Каћу: Кошаре - приче хероја 20.04.2023