Извештај са парастоса српским жртвама из Госпића у Новом Београду 18.10.2015 - www.srbskisvetionik.org.rs

30. октобар 2015.


ИЗВЕШТАЈ СА ПАРАСТОСА СРПСКИМ ЖРТВАМА ИЗ ГОСПИЋА У НОВОМ БЕОГРАДУ 18.10.2015


Пре пар месеци, сећам се то добро, био сам са једним пријатељем Личанином на једној промоцији књиге у центру Београда. Питао сам га да ме упозна са водећим људима из Удружења Госпићана "Никола Тесла", што је он и учинио. Хтео сам са њима да попричам на тему одржавања парастоса српским жртвама из Госпића који су побијени октобра 1991. у етничком чишћењу српских цивила, од стране хрватских паравојних снага, које су предводили: Тихомир Орешковић, Томислав Мерчеп, Мирко Норац и др.

Разочарао сам се колио мало слуха је било за тако једну важну ствар тада... јер колико ја знам за ових 24 године никада се није одржавао парастос за госпићке жртве из 1991. године, било где, па и у Београду. Мој друг је такође био разочаран и било му је непријатно, пошто је он био посредник. Рекао сам му тада, тачније обећао да ћу ја са својим другарима организовати тако нешто на јесен, ако они не буду хтели. Дошао је тако и септембар месец, када сам наишао на мало више слуха у том удружењу Госпићана и успео да их убедим да овакав парастос просто мора да се направи, а ако они нису вољни, има ко хоће да се прихвати тога...

 

Пошто Госпићки парастос, тачније српске жртве Госпића и околине из јесени 1991. године нису усамљени случај страдања Срба у Хрватској 1990-их, као и у Босни и Херцеговини и Косову и Метохији, то смо решили да направимо један такав транспарент где ћемо набројати већа страдања Срба у последњој деценији 20. века...

Заказан је и парастос за недељу 18. октобра 1991. године у новобеоградској цркви Св. Ђорђа, у насељу Бежанија, за госпићке жртве. Нас неколико, колико је могло доћи тај дан, дошло је да одамо пошту нашим сународницима, запалимо свеће и помолимо се личким новомученицима. Било је ту доста Госпићана, Личана, Крајишника, али и других српских родољуба који су схватили важност овог парастоса и дошли да подрже ово.

У једном моменту један наш члан је био упитан од једног старијег чикице да му каже из какве смо ми организације, или удружења, пошто смо упали у очи са нашим мајицама али и трансапрентом. Тражио је контакте, ради тога да нас обавести о неким важним догађањима у будућности... Нас неко да обавештава где и када треба да идемо!? Па ми смо увек први испред свих, много пре фотељаша и оних који скупљају политичке поене на оваквим стварима.

Пре самог парастоса, господин Мишо Судар је одржао уводни говор о томе зашто је покренута ова иницијатива за госпићки парастос и важност целе приче. Наставио је "наш представник", тачније највећи син избегличких народа и народности, за кога не знам баш како је добио право да прича о ратним дешавањима и случају Госпић, пре него нпр. Саво Штрбац. Јер међу самим посетиоцима данашњег парастоса, али и међу живима са простора авнојевске Хрватске не знам да ли постоји човек који је више упућен у ту проблематику него Саво Штрбац. Само што чика Саво није склон лактању нити му требају јефтини политички поени, он се измакао по страни и слушао. Док је овај други ту дошао вероватно по диктату оних удружења које представља.

Након свега тога, сви смо отишли у цркву, где је свештеник Драган Глумац служио парастос, запаљене су и свеће, а очитана су и имена госпићана који су побијени на зверски начин пре скоро 2.5 деценије.

После самог парастоса, како је обично и ред, људи су изашли мало испред цркве да попричају, јер поред свега, ово је прилика људима и да се мало виде.

Нама је ово једна у низу акција које ћемо наставити радити у будућности, помагати, предлагати, јер да би створили национално свесног поједнца, што и јесте мотив нашег портала, морамо покренути сабирање, окупљање наших људи. Овде на парастосу јесте било неких недостатака, што је горе и наведено, али не нашу адресу. Ми знамо су чим ћемо пред Милоша и Лазара...

 

 

 

chule80
18.10.2015.ХРВАТСКИ ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА

ВЕЛИКИ
РАТ

Вражија дивизија - Мачва и Подриње - Црна стијена - Источна Босна

Бој на Гучеву - Добојски логор - Сарајевски атентат

НДХ

Глинска црква - Гудовац - Ливањско поље - Бегово Брдо - Логор Госпић

Вукашин Мандрапа - Љубан Једнак - Стари Брод - Мирослав Филиповић

Сисак - Шушњар - Јастребарско - Пацовски канали - Бог и Хрвати - Шид

Логор Даница - Корићка јамаЈасеновац - Међеђа - Гаравице - Усташе

Црна Легија - Керестинец - Алојзије Степинац - Динко Шакић - Драксенић

Стара Градишка - Паланчиште - Садиловац - Анте Павелић - Пискавица

Славко Квартерник - Јуре Францетић - Крунослав Драгановић - Крушћица

Иродови синови - Марија Почуча - Magnum Crimen - Даница Праштало

Калати - Машвина - Возућа - Бракусова Драга - Платон (Јовановић)

Грабовац БанскиОстрожин - Шегестин - Макс Лубурић  - Дивосело

Дамјан Штрбац - Петар Дабробосански - Мирко Пук - Џафербег Куленовић

Пребиловци - ВељунДракулић - Пркос

БРОЗОВО
ДОБА

Голи Оток - Хрватско прољеће - Биоскоп 20. октобар - Стево Крајачић

Тајни досије Тито - Владимир Роловић - Вуковар кроз векове - Гвардијан

Бугојанска група

1990-те

Вуковар - Логор Лора - Рокнић - Госпић - Бљесак - Олуја - ГрубориОркан

Медачки џеп - Миљевачки плато - Бојан ВесовићПакрачка пољана

Радосављевић - Рибарска колиба - Карловац - Плитвице - Паулин Двор

Масленица - Породица Зец - Бјеловар - Иван Кораде - Олујић - Малешевић

Добросав Парага - ОткосКорански мост - Анте Готовина - Афера Шпегељ

Миливој Петковић - Караџићево - Славонска Пожега - Дан устанка -  

Божићни Устав - МаксимирТомислав МерчепЗадар - Јанко Бобетко

Слободан Зуровац - Јесење Кише - Логор Керестинец - Благо Задро

Вариводе - Дамир Крстичевић - Миљенко Филиповић - Борово Село

 Иван ВекићЈосип Манолић - Фрањо Туђман - Бранимир Главаш - Сплит

  Сарваш - СисакГојко Шушак - Удбина - Стјепан Месић - КнинОсијекПосећено је: 3439  пута
Број гласова: 10
Просек: 5,00
Оцените нам овај чланак:


PARASTOS   NOVI BEOGRAD   HRVATSKI ZLOCINI   LIKA   GOSPIC   KRAJISNICI  
DEVEDESETE