Извештај са концерта из Ниша 26.12.2018 - www.srbskisvetionik.org.rs
Акције

27. децембар 2018.


ИЗВЕШТАЈ СА КОНЦЕРТА ИЗ НИША 26.12.2018


Претпостављам да је у току свуда као и у Нишу, еуфорија пред предстојеће Божићне празнике. Свуда бљеште светла и украси, гужва у саобраћају и вечито питање да ли ћемо успети све да обрадујемо како треба...

Општине су припремиле све како иначе раде пред крај сваке године... Листајући Нишке вести у свом шаренилу пажњу ми је привукао један најављен догађај и слика нашег познатог женског извођача и чувара традиционалне музике Снежане Спасић.

Писало је: "Са радошћу најављујемо јубиларни концерт групе Наиса"...

Срце ми је заиграло јер сам Снежану заволела још из школских дана када сам имала заједнички наступ у нишком Дому војске. Тада сам певала у малом црквеном хору, али сам имала наступ и са великим хором. То је био мој прелазни период када сам уписала средњу школу и концерт поводом Божића.
Када је после нашег хорског наступа изашла Снежана заиста ми је изгледала као нека вила међу нама, још кад је запевала заувек је оставила траг у нашим срцима.

Од тада сам пратила њен рад и наступе које је имала. Тако сам сазнала да је родом из Пирота и да изводи нашу изворну музику, а начин на који то ради је посебан и прилагођен њеном сензибилитету тако да слушајући је нико не остане равнодушан.

Е сад је мало јасније зашто сам се обрадовала видећи да најављује свој јубиларни концерт. Глобализација чини своје, гута све што сваки народ чини посебним па се измишљају којекакви кловнови, да би како они кажу учинили дан лепшим у ствари актуелан је шарени маркетинг да би профита било више.

Зато су ту ЧУВАРИ ТРАДИЦИЈЕ и на сву срећу у правом тренутку чине оно што треба! Зато Снежани и Наиси хвала до неба!

Нећу више причати можете прочитати моје кратке али слатке утиске са концерта...

 

*     *     *

 

 

Ниш, 26. децембар 2018.

Ову ноћ нећу заборавити, чула сам жубор Нишаве, осетила чист ваздух Старе планине, видела како магла пада у Врању и уздиже се према Косову и Метохији, у Старој Србији млада коло води, а Бела вила са извора песмом дозива БУДИ СЕ ДУШО СРБИНОВА!

Бескрајно хвала на овом дивном догађају, живи били и још дуго чували оно најлепше што је произашло из нашег народа. А овај град треба да зна да у њему живи један од ретких дијаманта који песмом осветљава и овај град би без њих био мрачан и тужан...

Још једном хвала!

Уместо закључка...
Ако ме неко пита ја славим Божић 7. јануара и србску нову годину седам дана касније. Ко ово чита да не скита, Срби смо зна се и не дајте на се. Чувајмо сви оно што су чували наши преци! Да деца знају свој правац кад их питаш да кажу ЈА САМ СРБИН ПРАВОСЛАВАЦ!

 

 

Сташа Митић
27.12.2018

п.с.

Видели смо гусле али и Бојану Пековић која је седела близу нас, желеле смо и са њом да се сликамо, али док смо отишле по јакне Бојана је отишла. Надам се да ће бити прилике на неком њеном будућем концерту!

 


Хвaлa Стaшa нa дивним рeчимa и нa томe сто стe били нa концeрту и уживaли сa нaмa у нaшоj рaдости музицирaњa...

Трудићeмо сe и нa дaљe дa опрaвдaмо вaшe aплaузe...Хвaлa нajлeпшe, свaко добро од Господa!

 

 

Снежана Спасић
27.12.2018

 

Посећено је: 2768  пута
Број гласова: 15
Просек: 5.00
Оцените нам овај чланак:


KONCERT   GRAD NIS  


ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ:

Извештај из Ниша 10.05.2017

Извештај из Ниша 30.06.2018

Извештај са трибине у Нишу 10.10.2018

Поетско вече у Нишу септембар 2019