Извештај са другог Колубарског Марша 13.12.2015 - www.srbskisvetionik.org.rsСтатистика посета
од 12.11.2015

Данас: 562
Јуче: 966
Недељно: 5.120
Месечно: 21.467
Годишње: 174.060
Укупно: 708.275

Највише посета
25.8.2018 2808Акције у августу

Посјета нашим западним етничким крајевима 23.08.2019

Извештај са десетог Церског марша 18.08.2019

Извештај из Мишара 11.08.2019

Извештај са парастоса жртвама "Олује" 05.08.2019

Јавни школски час у Кнез Михаиловој улици 04.08.2019

Пребиловци 6. август 2018

Извештај са парастоса жртвама Олује 05.08.2018

Извештај из Крупе 28.8.2017

Позив на Гучевску литију у Бањи Ковиљачи 2.9.2017

Извештај са осмог Церског марша 20.8.2017

Извештај из Куманова 1.8.2017

Извештај из Мишара 13.8.2017

Бојкот филма Матилда у Београду, прва акција

Извештај из Пребиловаца 6.8.2017

Извештај са парастоса жртвама Олује у Београду 5.8.2017

Спомен соба за косметске жртве у Палати Београд

Извештај са парастоса србским жртвама из Сиска у Београду 21.8.2016

Извештај са Седмог Церског марша 14.8.2016

Извештај из Пребиловаца 6.8.2016

Извештај са парастоса жртвама Олује, у Београду 5.8.201614. децембар 2015.


Извештај са другог Колубарског Марша 13.12.2015


Једног дана када будем причао причу поколењима о Колубарском маршу причаћу им невероватне приче. Причаћу им да је једна група ентузијаста 13. децембра 2015. године препешачила за само један дан 39 километара. Да добро сте видели тридесетдевет километара! Зато наш Колубарски марш спада у најдуже и најтеже србске маршеве и то не може свако. То могу само одабрани. Видите их на слици доле.

Можда баш зато што је и Колубарска битка била једна од најтежих које је србска војска водила у историји. Поред тога што је трајала месец дана, изгубљено је преко 22.000 србских живота, а сачувано је далеко више живота јер су наши хероји исетерали агресора не дајући му право да пали, руши, пљачка, убија и уништава, што су аустроугарски војници радили у лето и јесен 1914.

У славу наших јунака прошле године направљен је први пут (на 100. годишњицу битке) један Колубарски марш, додуше у једној мањој форми него што је то данас, који је првикукао пажњу 50 учесника. Ове године је требало направити корак напред и направљен је. Не само због повећане бројности учесника, већ и због тога што смо са нашим марширањем спојили две цркве – спомен костурнице: Вера, Нада и Љубав у Кадиној Луци и Св. Димитрија у Лазаревцу. Дошли су нам људи из Београда, Ужица и Шабца... а било је и неколико Љижана.

Но, да се ја вратим у септембар 2015. године, када су почеле припреме за овај Колубарски марш. Требало је да се чујем са нашим другарима из Љига: Владом, Гоцом, Младеном и Катарином и да закажемо један сусрет, како би видели шта и како треба да се припреми. Назвах ја Катарину, која је била помало и скептична у организацију Колубарског марша, јер како ми онда рече: “Ситуација у Љигу се променила и то у неповољном правцу по нас“. Али мене то није ни најмање обесхрабрило, већ јој два пута рекох: “Ми долазимо!“. Тако је и било. Отишли смо Драган, Стане и ја поткрај септембра у Љиг да утврдимо оно главно. А то је да нећемо да имамо икакве везе са политиком, нема навијачких обележја и нема ствари које нису везане за Први светски рат.

Мало после тога смо ми направили удружење Србски Светионик, коме је баш Колубарски марш постао примаран циљ. Свакако да нисмо имали неку огромну медијску пажњу за удружење, али искрено нисмо је ни тражили.

Најавили смо наш Колубарски марш за недељу 13. децембар 2015. лета Господњег. Пошто је то већ позна јесен, то би могло да нам временске прилике не иду на руку. Али, срећа прати храбре, па тако и нама је време било савезник.

У Лазаревац смо отишли крајем октобра Стане и ја, желећи да обезбедимо салу Дома Културе у Лазаревцу, како би могли ту да прикажемо пригодан програм. Међутим, тако нешто је већ било резервисано, пошто већ две деценије у Лазаревцу се одржавају Колубарске свечаности. Поред тога, морали смо да пријавимо марш у лазаревачкој полицији и да се захвалимо СП Ластра, која нам је донирала један аутобус. Симболично смо им дали наше мајице. Зато је превоз био бесплатан за људе који су кретали из Београда.

Купили смо ми још неке ствари које ће нам бити потребне: прслуке, заставе...

За овај наш марш су се већ данима раније пријавили наши другари, или боље речено браћа из Шабца, удружење Церски марш. С тим да су они рекли да неће моћи дуго, пошто је тај дан њихова крсна слава – Св. Андреј Првозвани.

Поред њих јавили су нам се ђаци ужичке гимназије, који су рекли да ће доћи са једним комбијем. Пошто су већ били на Церском маршу два пута. То ме искрено изненадило, али позитивно. Још више ме изненадила чињеница да их је наставница историје Снежана, са колегом довела на Колубарски марш, из простог разлога што већина данашњих професора и државних службеника свој посао одрађује тек толико колико мора. У њиховој групи поред гимназијалаца били су и два основца, један од 10 година, а други од 13 година старости.

Сванула је и та дуго очекивана недеља 13. децембра. Магла је прекрила већи део Србије, тако да су нам мало каснили Шабчани, а ми смо стигли на време у Кадину Луку, док су Ужичани стигли пре времена. Тако да смо код споменика направили једну фотографију, а онда пешке се запутили 3 км узбрдо до цркве, на брду Грђеник, која је у изградњи од 2009. године. Терен јесте био мало незгодан, али нисмо се предали. Горе нас је чекало топло послужење и Шабчани, а пар речи је рекао Младен Драшкић, ктитор. Није било времена за губљење, тако да после сликања смо се упутили назад те полако се вратили до споменика у Кадиној Луци где нас је сачекала љишка полицијска патрола, пошто су и они добили задатак да нам буду подршка, највише због саобраћаја. Кренули смо тако путем и путељцима ка Љигу и стигли већ око 11 сати, где смо код споменика Живојину Бацићу начинили једну слику са скоро свим учесницима. Ту је дошло до смањења броја, јер су Шабчани морали кући на славу, а три старије жене и један човек су аутобусом отишли назад за Београд, јер је оцењено да је то превелик залогај за њих и да ће нас само успоравати, пошто је мрак падао већ око 16 сати.

Тако да смо ми наставили старом маршутом: Јаичић (где смо имали ручак, код чика Моце кувара, на стојећки, али морало је тако, да би смо избегли блато), Латковић, Цветановац, Дудовица... где смо такође 10 чланова оставили, а комби Ужичана их је покупио и довезао до Лазаревца.

Остатак од 50 учесника је ударио жесток темпо марширајући право до Лазаревца. Мрак већ пада, а ми улазимо у предграђе Лазаревца. Многима су већ и ноге, односно стопала била страдавала, али нико, се није предавао. Напротив, сви су хтели да издрже, јер хоће, смеју и могу! На уласку у сам град Лазаревац био је већ мрак и баш тада је кренула песма: “Са Косова зора свиће“, “Тамо далеко“, “Марширала краља Петра гарда“... Дођосмо испред Дома Културе, где нас је дочекала Снежана Гајић, директора лазаревачке Туристичке организације. Имали смо топло послужење. А онда смо отишли у цркву Св. Димитрија, где нам је свештеник 20-ак минута држао један поучан историјски час о Колубарској бици. Причао је и о неправдама које су комунистичке власти у Лазаревцу чиниле да би се сакрила истина о Колубарској бици.


То је заправо био и крај Колубарског марша, па смо сви кренули у аутобус и комби.

У нашем аутобусу се осетио умор, многи су дремали, док сам ја био на иглама, због тога што сам морао да чујем да ли је наша другарица Сунчица Стефановић имала превоз. Она је била предвиђена за наш програм у Дому Културе, али је после пребачена у програм који је те вечери био у Библиотеци Лазаревца.

 

До куће једва, дођох, али није ми жао, ни најмање. Жуљеве већ сутра нећу осетити, а сећање на други Колубарски марш ћу памтити читав живот.

 

Знам да овај наш Колубарски марш није имао адекватну медијску пажњу, нити неку велику финансијску помоћ, као што би реално требао да има. Али могу сада са правом да кажем, да је су ови момци и девојке, учесници другог Колубарског марша, истински понос Србије!

 

 

 

КО СМЕ ТАЈ И МОЖЕ!

 

 

14.12.2015.
Посећено је: 2515  пута
Број гласова: 15
Просек: 5,00
Оцените нам овај чланак:

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ:

Извештај са Колубарског Марша 14.12.2014

Извештај са трећег Колубарског марша 11.12.2016

Извештај са четвртог Колубарског марша 10.12.2017

Извештај са петог Колубарског марша 09.12.2018

Најава: Шести Колубарски марш биће у недељу 8. децембра 2019

Извештај са шестог Колубарског марша 08.12.2019Ускликнимо с љубављу
Светитељу Сави
Србске цркве и школе
Светитељској глави.
Тамо венци тамо слава
Где нас србски пастир Сава.
Појте му Срби,
Песму и утројте!


Благодарна Србијо,
Пуна си љубави
Према своме пастиру
Светитељу Сави.

Босна и Херцеговина
Светог Саве дедовина.
С тобом славе славу
Светитеља Саву.

Бачка, Среме, Банате
И Србијо Стара
Раванице, чувај нам
Тело кнез Лазара;

Црна Горо, сестро мила,
Здраво и ти с нама била
Да славимо славу,
Светог оца Саву!

С неба шаље благослов
Свети отац Сава
Са свих страна сви Срби
С мора и Дунава.
К небу главе подигните
Саву тамо угледајте.
Саву србску славу, пред престолом Творца!

Милешево слави се
Телом Светог Саве
Кога славе сви Срби
С обе стране Саве;

Синан-паша ватру пали
Тело Светог Саве спали,
Ал’ не спали славе,
Нити спомен Саве.

Пет векова Србин је
У ропству чамио
Светитеља Саве
Име је славио.

Свети Сава Србе воли
И за њих се Богу моли.
Појте му Срби,
Песму и утројте!

Да се србска сва срца
С тобом уједине,
Сунце мира, љубави,
Да нам свима сине,

Да живимо сви у слози,
Свети Саво, ти помози.
Почуј глас свогa рода,
Србскога народа!*          *        *


Ој Србијо, мила мати,
Увек ћу те тако звати
Мила земљо, мили доме
На срцу је слатко твоме


Срећно живет ко у рају,
Где милине вечно трају
У теби ћу срећно тек
Проводити овај век.


Прости деци мати мила,
Сто су тебе увредила.
Синци ће се поправити,
Грозне сузе за те лити.


Јер признају грехе тешке,
Питају се за погрешке.
Живот и крв лиће сви,
Да се опет дигнеш ти.


Подигни се мати мила,
Да нам будеш што си била,
Јер си тужно робовала,
Дуго сузе проливала.


Сунце ти се већ родило,
Које ти је зашло било.
На криоцу вазда твом
Утеха је срцу мом.*          *        *


И само дотле, до тог камена,
До тог бедема -
Ногом ћеш ступит
можда, поганом!
Дрзнеш ли даље? ...
Чућеш громове
Како тишину земље слободне
Са грмљавином
страшном кидају;
Разумећеш срцем страшљивим
Шта са смелим гласом говоре,
Па ћеш о стења тврдом камену
Бријане главе теме ћелаво
У заносноме страху лупати!
Ал један израз, једну мисао,
Чућеш у борби
страшној ломљави:
„Отаџбина је ово Србина!”


*         *         *


Сини јарко сунце са Косова.
Не дамо те, земљо Душанова.

 Не дамо те, земљо Немањића, Обилића, браће Југовића.

Сви ће Срби као Југовићи
за крст часни на Косово ићи,.

Да одбране земљу благодатну
 За крст часни и слободу златну!

Од Крушевца, Призрена, Цетиња, Дубровника,
Книна, Невесиња,

са Авале, Ловћена и Шаре, кличе Србство, устани, Лазаре.

Док је Пећи и док је Дечана, Грачанице и Газиместана.

Не дамо те, васкрсло Косово најсветије поље Србиново!