Извештај са осмог Церског марша 20.8.2017 - www.srbskisvetionik.org.rsСтатистика посета
од 12.11.2015

Данас: 138
Јуче: 521
Недељно: 4.088
Месечно: 21.390
Годишње: 117.949
Укупно: 927.282

Највише посета
25.8.2018 2808Акције у јуну

Помен Косметским витезовима у Београду 13. јуна 2021. године

Отварање мурала Драгану Комарици и Ивици Серафиновићу 5. јуна 2021. у Смедереву

Парастос за јунаке са Кошара и Паштрика 13. јун 2020

Извештај са Љубића 07.06.2020

Обележавање 211. годишњице Чегарске битке

Последњи плотун у Београду 12.06.2019

Академија "Црвена линија" у Београду 08.06.2019

Извештај са београдске промоције књиге "Порекло" 18. јуна 2018

Извештај са парастоса за јунаке са Кошара и Паштрика 9. јуна 2018

Извештај са 100. годишњице Добојског логора у Храму Светог Саве 17.6.2017

Извештај са парастоса браниоцима карауле Кошаре 10.6.2017

Извештај са промоције књиге "Зов карауле", у Београду 8. јуна 2017

Извештај са Банстола 3.6.2017

Дружење са Шабчанима у Београду 26.6.2016

Извештај из Руског дома, са манифестације Гдје ћемо сад 20.6.2016

Путовање на Косово и Метохију 4. и 5. јуна 2016

Извештај са парастоса на Крушедолским звонима 28.5.201621. август 2017.


Извештај са осмог Церског марша 20.8.2017


- "Хоће ли бити кише у недељу?" - питали су ме често протекле седмице.

- "Јел теби киша битна?!"- одговарам на небулозна питања.

- "Није, него питам онако, безвезе. На временској прогнози су нешто прикзивали, па ето пада ми на памет..." - покушавајући да сакрију своје страхове и јефтине изговоре за недолазак на осми Церски марш.- "Ми ниједан марш нисмо одгодили ради кише, па нећемо ни овај, а теби и сличнима могу само да поручим да ме срамота што припадамо истом народу и да се наше славне војводе: Живојин Мишић, Степа Степановић, Радомир Путник, Петар Бојовић, Јанко Вукотић, ако знаш уопште ко су били они... сигурно преврћу у гробу кад виде за кога и какво су се потомство борили пре једног века. Прошлих година вам је сметала врућина, сад вам смета киша. Е моја Србијо...".

Церски марш је сад већ традицонална манифестација, која подразумева пешачење од 35 км центра Шабца до села Текериш, где се налази споменик јунацима Војске Краљевине Србије, који су пре 103 године победили моћну војску Аустро-Угарске монархије. Била је то славна епопеја србских ратника у којој је Давид победило Голијата, а вест о нашој победи је одјекнула широм света, јер је то била прва савезничка победа у Првом светском рату.Краљевина Србија је 1912-1913 прошла Балканске ратове, где је ослободила своје вековне окупиране територије: Стара Србија и Рашка, па се спојила са Краљевином Црном Гором. Србска Војска је стегкла драгоцено искуство, које су капитализовали после у Церској бици августа 1914. године, борећи се против вишеструко надмоћнијег непријатеља.

У Церској бици борио се између осталих славни Други пешадијски пук "Књаз Михаило" из Топличког краја, који је још 1913. (на Брегалници) понео титулу Гвоздени пук.  У славу и част њиховог комаданта Миливоја Стојановића - Брке, касније је Станислав Бинички написао песму "Марш на Дрину".19. августа 1914. године србска војска под командом, тада генерала Степе Степановића, истерује аустро-угарску окупаторску војску и ослобађа Србију, а Степа Степановић добија чин војводе.

Све су то разлози који су нас навели да одемо по четврти пут у Шабац на Церски марш и да препешачимо свега 35 км километара... јер ако су они пет дана могли по сунцу у пуној ратној опреми да се боре и победе... шта је нама тешко да пар сати њима у част пређемо и запалимо свеће код Текеришког споменика на коме пише "ВАША ДЕЛА СУ БЕСМРТНА".

Огласили смо ми плакат и најаву пре месец дана, где смо тачно навели правила понашања шта је дозвољено, а шта није. Но, и поред тога била је мала групица млађих ликова који су покушали нас да исфолирају да не кажем превеслају што се тиче тих правила... али о томе ћемо касније. Углавном, свако ко је сео код нас у аутобус добио је написмено на ћирилици сва та правила. Нико се није огласио да му било шта смета.Већина људи који су кретали са нама, дошли су на време, било је ту момака у пуној форми, девојака чак и старија жена која је на одушевљење свих нас испешачила читав марш. Вероватно је жена планинарка из хобија... не верујем да тек тако има добру кондицију. Са малим кашњењем крећемо пут Шабца, аутопутем, а Станко је колима кренио до Обреновца, по Свету.

Стижемо у град на обали Саве, па смо одмах отишли на Трг шабачких жртава где је у 07:00 сати већ било заказано окупљање. Одмах смо ми изашли и повадили наше заставе... Стандардна Србског Светионика, велика тробојка, која је неким чудом нађена у аутобусу, па је шеф резиденције СРБС-а морао да плати ћевапе... Донели смо и једну нову заставу са ликом Милунке Савић, хероине Великог рата, односно то је најодликованија жена у историји ратовања свих времена.

Одржани су краћи говори од организатора, па смо се упутили до цркве, тако и кренуло формирање колоне за осми Церски марш... Делимично облачно време са 21'С  је од овог марша направило најбољи до сада на коме смо учествовали у Шабцу.

Лагано смо се кретали кроз шабачке градске улице, док су логистику одрадили припадници СУП Шабац и медицинско особље Дома здравља. Поред тога, око 50-ак чланова УГ Церски марш је обезбеђивало "белу линију". Нисмо још ни изашли из града, тамо код стадиона ФК Мачва, тазе прволигаша сретосмо Тамару, нашу другарицу... неко се сликао поред ње, а неко је честитао на најдражој животној улози. Нека је са срећом, а догодине још подмлатка.Настављамо даље до Јевремовца, а после и до Варне, где је у школи направљена једна већа пауза за оброк. Ко није имао шта да једе или је заборавио да понесе неке сендвиче од килограм, као наш шеф резиденције, добијао је погачице. Ми смо се заболи на наше стандардно место под дрветом, према кукурузима. Пауза је пријала свима, јер је то била тек трећина пута.

Из Варне настављамо кроз Слатину, све до Бојића где је мало падала кишица... 33 капи. Било је чак планова да дођу аутобуси дођу по учеснике марша, па да нас возе до Текериша... Нама из СРБС-а то није падало на памет, чак и да су дошли. Али како се све задржало на тих 33 капи, сви заједно настављамо даље...У колони су за сваку похвалу били Алимпије што је читав марш поносно изгурао барјак са Милунком Савић... прекодунавски клапци су се добро показали: Иван и Никола са србско-руском заставом и великом тробојком. Све похвале за њих јер су били и вредни и дисциплиновани... Док смо заставу СРБС-а носили помало сви: Мића, Станко, Света, Ратко, ја...Зоки држао атмосферу на нивоу. А његов кумара се често јављао из печалбе, вероватно жалећи што није био јуче са нама. Маркан се до Варне разбуђивао, чак ми је причао то јутро да одустане, јер је мало спавао... на шта сам ја рекао да нема ништа од тога и да може у бусу да одрема. После те 1. паузе је узео алат у руке и прашио само тако.У колони смо се шалили са братом Богојем, Банетом, Маријом, Светом, Ђуром и другима.

Стижемо до скретања за село Синошевић, па без паузе поред шуме настављамо за Волујац. Ту јест била нека пауза јер нас је већ после Румске чекао велики успон.Тада долази оно најболније... већ су многи добили жуљеве или чак оједе, ко има три цифре у килажи... а успон са четири кривине је тек долазио. Добијамо неки елан, јер смо видели циљ близу, као пустињак неку оазу. Шибамо по други пут мало јачи темпо и избијамо близу чела колоне. Колона је пред Текеришом заустављена да се сви прикупимо.

Од никуд се појављују мотористи из Ноћних вукова. Они су тад ишли испред свих. Не знам баш по ком основу, јер мислим да је наша жртва пешачењем далеко вреднија од њиховог "моторисања", без обзира на њихово брендирано име. Маркан јавља да су Лозничани већ стигли до споменика. Хм... не знам како, али он вели да су пешачили.Већ када смо прилазили споменику развијен је наш велики транспарент КОЛУБАРСКА БРИГАДА кога су држали Владан, Раде, Станко, Света, Никола, Иван, Ратко и ја... а испред су стали Алимпије, Зоки, Мића са три барјака. Лука је снимао. Тако смо и дошли до споменика Церским јунацима из 1914. године... Заузели смо нашу позицију лево од споменика, онако како смо се већ договорили са Шабчанима. Извадили смо и наш транспарент са пет војвода и ставили испред нас. По први пут су и Шабчани на Церском маршу развили свој велики транспарент.

Сликања је било као на додели оскара. Са свих страна из стотине апарата.Прво смо чули химну "Боже правде"... затим је свештенство СПЦ служило парастос за хероје који су нам пре 103 године бранили државу од германских окупатора. Божа Катић се обратио са пар речи, као и иницијатор ове манифестације чика Љубиша је такође рекао пар речи, како је све почело 2010. године. Тиме је главни програм био завршен. Остало је да ко жели иде у двориште школе на обећани посан пасуљ. Како су мене, Зокија, врашки болела стопала то смо отишли под шатор, без музике наравно и попили пићенце. Чекали смо обећане ћевапе, али ништа од тога јер су имали само кобасице са слабим избором прилога.Како се спремала киша, тако смо ми у 18 сати кренули назад пут Београда.

У повратку нас је кренуло мање, јер она групица од 5-6 ликова који су кршили правила понашања, мислећи да са нама могу како хоће, били одстрањени.Они су затворили врата код нас за сва времена и они и њихов квазипатриотски покрет! Прво, што су прекршили то је ношење страначких обележја...

Ако неки покрет или удружење изађе на изборе, небитно да ли пре две године или десет, онда му је важнија фотеља од отаџбине и тиме јасно показао своје циљеве и амбиције. Овима није ни то било довољно већ су лименке пива куповали као сладолед. Ми смо наравно то усликали да не буде после "није истина, нисте добро видели". Жали Боже покрета чији су они чланови. У повратку смо ми то осталим путницима и рекли, ко је и зашто одстрањен.Јер поред њих било је још људи, за које знам да су чланови неке политичке странке, али није им падало напамет да понесу та обележја и да нас подиривају са тиме. Било је такође људи за које знамо да воле да попију алкохол нпр. пиво, али су тај дан били примерени. Ако они могу, онда морају сви. Постоје ствари које научиш код куће, у школи, у цркви.

Хтео бих да похвалим овим путем момке из удружења Српски Витезови из Шида. Имали су своје мајице и тробојку... довољно. Нису правили проблеме, већ су схватили зашто су дошли. Надам се да ћемо се са њима срести опет, јер они ипак имају свест кога и шта представљају. И Ужичани, које је Дарко предводио били су добри.
Хвала учесницима који су ово јуначки издржали!


Милан Чучковић
21.8.2017.


 


п.с.
Док смо се вратили у Београд киша је лила као из кабла... То је и Бог плакао што је једна мала изгубила опкладу тј. дерби.ПРВИ СВЕТСКИ РАТ (1914-1918)

 Добруџанска битка - Логор Добој - Логор Јиндриховице - Мензел Бургиба - Колубарска битка

Шуцкори - Логор Арад - Сарајевски атентат - Зејтинлик - Церска битка - Аустроугарска монархија

Битка на Легету - Мојковачка битка - Топлички устанак - Солунски фронт - Албанска голгота

Горничевска битка - Освајање Кајмакчалана - Гвоздени пук - Сурдулица - Битка на Чемерну

Нежидер - Велики Међер - Улм - Болдогасоњ - Ашах - Валадново - Броумов - Маутхаузен

 

 

 

 

 

 Посећено је: 3399  пута
Број гласова: 44
Просек: 4,88
Оцените нам овај чланак:


CERSKI MARS   VELIKI RAT   SABAC   TEKERIS   VOJVODA   STEPA STEPANOVIC  
GVOZDENI PUK   AUSTROUGARSKI ZLOCINI  


ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ:

Извештај са Шестог Церског марша, 16.8.2015

Извештај са Седмог Церског марша 14.8.2016
Ускликнимо с љубављу
Светитељу Сави
Србске цркве и школе
Светитељској глави.
Тамо венци тамо слава
Где нас србски пастир Сава.
Појте му Срби,
Песму и утројте!


Благодарна Србијо,
Пуна си љубави
Према своме пастиру
Светитељу Сави.

Босна и Херцеговина
Светог Саве дедовина.
С тобом славе славу
Светитеља Саву.

Бачка, Среме, Банате
И Србијо Стара
Раванице, чувај нам
Тело кнез Лазара;

Црна Горо, сестро мила,
Здраво и ти с нама била
Да славимо славу,
Светог оца Саву!

С неба шаље благослов
Свети отац Сава
Са свих страна сви Срби
С мора и Дунава.
К небу главе подигните
Саву тамо угледајте.
Саву србску славу, пред престолом Творца!

Милешево слави се
Телом Светог Саве
Кога славе сви Срби
С обе стране Саве;

Синан-паша ватру пали
Тело Светог Саве спали,
Ал’ не спали славе,
Нити спомен Саве.

Пет векова Србин је
У ропству чамио
Светитеља Саве
Име је славио.

Свети Сава Србе воли
И за њих се Богу моли.
Појте му Срби,
Песму и утројте!

Да се србска сва срца
С тобом уједине,
Сунце мира, љубави,
Да нам свима сине,

Да живимо сви у слози,
Свети Саво, ти помози.
Почуј глас свогa рода,
Србскога народа!*          *        *


Ој Србијо, мила мати,
Увек ћу те тако звати
Мила земљо, мили доме
На срцу је слатко твоме


Срећно живет ко у рају,
Где милине вечно трају
У теби ћу срећно тек
Проводити овај век.


Прости деци мати мила,
Сто су тебе увредила.
Синци ће се поправити,
Грозне сузе за те лити.


Јер признају грехе тешке,
Питају се за погрешке.
Живот и крв лиће сви,
Да се опет дигнеш ти.


Подигни се мати мила,
Да нам будеш што си била,
Јер си тужно робовала,
Дуго сузе проливала.


Сунце ти се већ родило,
Које ти је зашло било.
На криоцу вазда твом
Утеха је срцу мом.*          *        *


И само дотле, до тог камена,
До тог бедема -
Ногом ћеш ступит
можда, поганом!
Дрзнеш ли даље? ...
Чућеш громове
Како тишину земље слободне
Са грмљавином
страшном кидају;
Разумећеш срцем страшљивим
Шта са смелим гласом говоре,
Па ћеш о стења тврдом камену
Бријане главе теме ћелаво
У заносноме страху лупати!
Ал један израз, једну мисао,
Чућеш у борби
страшној ломљави:
„Отаџбина је ово Србина!”


*         *         *


Сини јарко сунце са Косова.
Не дамо те, земљо Душанова.

 Не дамо те, земљо Немањића, Обилића, браће Југовића.

Сви ће Срби као Југовићи
за крст часни на Косово ићи,.

Да одбране земљу благодатну
 За крст часни и слободу златну!

Од Крушевца, Призрена, Цетиња, Дубровника,
Книна, Невесиња,

са Авале, Ловћена и Шаре, кличе Србство, устани, Лазаре.

Док је Пећи и док је Дечана, Грачанице и Газиместана.

Не дамо те, васкрсло Косово најсветије поље Србиново!