Извештај из Орашца и Опленца 15.02.2018 - www.srbskisvetionik.org.rsСтатистика посета
од 12.11.2015

Данас: 99
Јуче: 395
Недељно: 3.097
Месечно: 16.710
Годишње: 38.885
Укупно: 848.218

Највише посета
25.8.2018 2808Акције у марту

Извјештај са помена за сарајевске Србе у Београду 15.03.2020

Обележавање 20 година од НАТО агресије

Обележавање 15. годишњице Мартовског поргома у Београду

Посета нишком удружењу РВИ и породицама палих бораца 05.03.2019

Вук Петровић: Како сам провео зимски распуст

Зов карауле у Инђији 24.03.2018

Извештај из Ниша 18.03.2018

Извештај са парастоса за жртве Мартовског погрома 17.03.2018

Извештај из Новог Сада 15.03.2018

Извештај са парастоса жртвама НАТО агресије у Београду 24.3.2017

Обележавање 13. годишњице Мартовског погрома у Београду

Извештај са парастоса жртвама Мартовског погрома 17.3.2016

Извештај из Ваљева 6.3.201615. фебруар 2018.


Извештај из Орашца и Опленца 15.02.2018


Србија у свом највећем обиму и броју била је средином 14. века, док је у Призрену столовао Цар Душан Силни из династије Немањића... од Саве и Дунава, на три средоземна мора: Јадранско, Јонско и Егејско. Тешко да је било војске у том делу Европе или Азије која је смела изаћи на мегдан Душановим оклопницима. Није Цар Душан био пуки силеџија и кабадахија. У време док је хришћанска Европа имала нижи степен развитка, Србија је била обећана земља, нпр. немачки рудари су долазили овде на Балкан "трбувом за крувом". И не само то, док се на нашем царском двору јело виљушком и кашиком, то су на немачком, енглеском и француском јели прстима.

Душан Силни је крунисан за цара у Скопљу, на Васкрс 1346. у време док су америчким конитнентом харали Индијанци и биволи... Усвојио је свој чувени Законик 1349. такође у Скопљу, а Вазнесењском Сабору. Духовна страна средњовековне Србије је била изузетно моћна. И сам цар Душан, као и његови преци на престолу су зидали бројне православне светиње, тако да скоро није било села који није имао цркву... а православних манастира било је на хиљаде. Једини грех цара Душана је било ослепљивање његова оца краља Стефана Уроша, који је проклео потомке, народ и државу. Србска властела и војници су се тога сетили на Косову Пољу о Видовдану 1389. године, када су испред себе видели далеко већу и бројнију турску војску. Кнез Лазар који је повео своје витезове за крст часни и слободу златну отишао је тако у легенду.

Наредних векова док су турски султани били господари живота и смрти на Балкану, србчад која су се рађала поздрављана су са: "Добродошао осветниче Косова". Једини спас у том злу времену османлијске страховладе јесте била вера у Бога и неког новог јунака који ће повести свој народ у ослобођење. Било је ту бројних хајдучких устанака и народних буна, али све је то било слабо и недовољно. Тек почетком 19. века, после чувене Сече кнезова 1804. долази до састанка народних првака Београдског пашалука, где је Ђорђе Петровић изабран за вођу устанка. Касније због његових успеха на бојном пољу, Ђорђе доби име Карађорђе. Многе турске паше и аге су дрхтале на спомен његова имена, а свим Србима на поробљеном Балкану његово име и борба су били светлост у Проклетој авлији. И не само то, штавише и француски војсковођа Наполеон Бонапарта се дивио херојству једног неписменог хајдука који је тукао турску војску по неколико пута са својим жилавим сељанима...

Нажалост, Први србски устанак је пропао у јесен 1813. године, када је бројна турска војска нагрнула из три правца и поразила Карађорђеве устанике у Боју на Равњу, а сам Карађорђе са неколицином својих војвода пређе Саву па у Срем. Они који су остали углавном су били посечени у бројним турским одмаздама. Тек у пролеће на Цвети 1815. године Милош Обреновић, војвода још из Првог устанка, у Такову подиже Други устанак. Србска револуција је настављена, да би 1830. године Србија стекла аутономију тј. самосталну наследну кнежевину. И Милош Обреновић је имао грех. Повратак Карађорђа у Србију лета 1817. године доживео је као опасност, те је наредио да се Карађорђе убије. Што је учињено 26. јула те године у Радовањском Лугу, код Велике Плане.

Потоњи владари Обреновићи и Карађорђевићи су ослобађали србске земље крајем 19. и почетком 20. века. Србска тробојка се 1878. године завиорила у Нишу, па у Призрену и Скопљу 1912. године, после пет векова... Србско руководство је своју државност и национални идентитет унело у прву јужнославенску државу децембра 1918. после Великог рата, где су поред Срба ушли Хрвати и Словенци. У тој несрећној творевини названој 'Југославија' ми смо се провели као боси по трњу. На крају када је она и дефинитивно нестала са историјске сцене почетком 21. столећа, Србија и Срби су се нашли у неком беспућу балканске ветрометине, где и дан данас тумарају тражећи себе.

 

*                             *                              *

 

Данас је Сретење - Дан државности Републике Србије. Овај дан је узет као дан стварања модерне србске државе управо ради почетка Првог србског устанка, али и каснијег доношења Сретењског устава у Крагујевцу 1835. године.

Ми из Србског Светионика пожелели смо као и прошле године да одемо у Орашац на прославу ове свечаности. Лане су врата Орашца била отворена за све путнике намернике, који су долазили из разних крајева Србије... али ове године то је било предвиђено само за чланове владајуће странке, веровали или не.

Дошли смо у Орашац нешто после осам сати. Нађосмо паркинг, али број полицајаца у униформи био је несразмеран броју становника не само Орашца, већ и читаве аранђеловачке општине. Када смо хтели прићи Карађорђевом споменику испред локалне школе заустављају нас полицајци и питају куда ћемо. Ни "Здраво", ни "Добро јутро", ни "Помоз' Бог"... ништа. Као да смо ванземаљци, а не грађани ове земље дошли на прославу Дана државности. Кажем да смо кренули до Карађорђевог споменика, који нам је ту био, што кажу испред носа, односно опасан металним оградама Београдпута. Видети Вождов споменик издалека можемо, али да приђемо не можемо. Вели нам тај полицајац да нам требају 'пропуснице'. Хм... јел ми то идемо код Путина или на церемонију обележавања Дана државности, мислим се ја.

- "А како ови људи пролазе без пропуснице?", питам ја збуњено, видевши да десетине ликова у цивилу пролазе без пардона поред нас. На шта добијам поражавајући одговор: "То су колеге у цивилу". Аууу... Схватим да је читав Орашац под опсадом и да је овде боље отићи. Додуше нама је био план да се сликамо поред Вожда одмах ујутро и да одемо после, пре него Вођа стигне са пратњом, али околности су биле такве да ни то није било могуће. Један старац поред нас прокоментариса: "Изгледа да се ми још нисмо ослободили".

Велим ја мојим саборцима да можемо отићи на Опленац, који је ту близу и да тамо има црква и споменик Карађорђу, где смо били лане на 200. годишњици Карађорђеве смрти. Они то прихватише, јер другог избора нисмо ни имали. Седамо у ауто и правац Опленац. Тамо нађосмо цркву коју је Карађорђе саградио 1811. године, а одмах ту је био и споменик бесмртном Вожду. Прво смо ушли у цркву и попричали са свештеницима, а онда и запалили свеће поред цркве. Питали смо и за благослов црквених отаца за сликање, што смо добили. Пар сличица су урадили моји саборци.

Кад смо већ ту, попењемо се горе изнад, где је црква, односно задужбина краља Петра I Карађорђевића Ослободиоца. Док смо прилазили близу чули смо неку галаму тј. звукове. А кад изађосмо на врх брдашца видесмо преко 100 припадника Равногорског покрета, сви у униформама, са неколико застава. Схватим да је и њима било забрањено да иду у Орашац ове године. Пошто се сећам да су били лане, поред нас.

Ова задужбина краља Петра је једина црква у коју се плаћа улаз. Не знам шта би на то рекао и сам "Чика Пера", а камоли Господ, али добро... ваљда свако од нас зна са чиме ће задобити Царство Небеско. Настављамо другим путељцима, па се вратисмо у варош да се окрепимо чајем. Покушали смо у повратку да поново одемо у Орашац, пошто је већ било прошло 11 сати, али опет није било могуће прићи. Штавише, сад нисмо могли доћи ни тамо где смо јутрос успели доћи.

Не памтим такав поражавајући осећај као тада. Једноставно човек се осећа празно... схватајући да се систем не мења већ деценијама. А систем чине људи, не машине. Изгледа да свако мора да ради свој посао. Једна од најлошијих акција на којој сам учествовао, ако не и најлошија, не нашом кривицом, а било их је преко 150...

 

СА ЧИМ ЋЕ ПРЕД ВОЖДА, ТО САМО ОНИ ЗНАЈУ!

 

 

Милан Чучковић
15.02.2018.

Посећено је: 1762  пута
Број гласова: 20
Просек: 5,00
Оцените нам овај чланак:


ORASAC   OPLENAC   KARADJORDJE   SUMADIJA   ARANDJELOVAC   PRVI USTANAK  


Ускликнимо с љубављу
Светитељу Сави
Србске цркве и школе
Светитељској глави.
Тамо венци тамо слава
Где нас србски пастир Сава.
Појте му Срби,
Песму и утројте!


Благодарна Србијо,
Пуна си љубави
Према своме пастиру
Светитељу Сави.

Босна и Херцеговина
Светог Саве дедовина.
С тобом славе славу
Светитеља Саву.

Бачка, Среме, Банате
И Србијо Стара
Раванице, чувај нам
Тело кнез Лазара;

Црна Горо, сестро мила,
Здраво и ти с нама била
Да славимо славу,
Светог оца Саву!

С неба шаље благослов
Свети отац Сава
Са свих страна сви Срби
С мора и Дунава.
К небу главе подигните
Саву тамо угледајте.
Саву србску славу, пред престолом Творца!

Милешево слави се
Телом Светог Саве
Кога славе сви Срби
С обе стране Саве;

Синан-паша ватру пали
Тело Светог Саве спали,
Ал’ не спали славе,
Нити спомен Саве.

Пет векова Србин је
У ропству чамио
Светитеља Саве
Име је славио.

Свети Сава Србе воли
И за њих се Богу моли.
Појте му Срби,
Песму и утројте!

Да се србска сва срца
С тобом уједине,
Сунце мира, љубави,
Да нам свима сине,

Да живимо сви у слози,
Свети Саво, ти помози.
Почуј глас свогa рода,
Србскога народа!*          *        *


Ој Србијо, мила мати,
Увек ћу те тако звати
Мила земљо, мили доме
На срцу је слатко твоме


Срећно живет ко у рају,
Где милине вечно трају
У теби ћу срећно тек
Проводити овај век.


Прости деци мати мила,
Сто су тебе увредила.
Синци ће се поправити,
Грозне сузе за те лити.


Јер признају грехе тешке,
Питају се за погрешке.
Живот и крв лиће сви,
Да се опет дигнеш ти.


Подигни се мати мила,
Да нам будеш што си била,
Јер си тужно робовала,
Дуго сузе проливала.


Сунце ти се већ родило,
Које ти је зашло било.
На криоцу вазда твом
Утеха је срцу мом.*          *        *


И само дотле, до тог камена,
До тог бедема -
Ногом ћеш ступит
можда, поганом!
Дрзнеш ли даље? ...
Чућеш громове
Како тишину земље слободне
Са грмљавином
страшном кидају;
Разумећеш срцем страшљивим
Шта са смелим гласом говоре,
Па ћеш о стења тврдом камену
Бријане главе теме ћелаво
У заносноме страху лупати!
Ал један израз, једну мисао,
Чућеш у борби
страшној ломљави:
„Отаџбина је ово Србина!”


*         *         *


Сини јарко сунце са Косова.
Не дамо те, земљо Душанова.

 Не дамо те, земљо Немањића, Обилића, браће Југовића.

Сви ће Срби као Југовићи
за крст часни на Косово ићи,.

Да одбране земљу благодатну
 За крст часни и слободу златну!

Од Крушевца, Призрена, Цетиња, Дубровника,
Книна, Невесиња,

са Авале, Ловћена и Шаре, кличе Србство, устани, Лазаре.

Док је Пећи и док је Дечана, Грачанице и Газиместана.

Не дамо те, васкрсло Косово најсветије поље Србиново!