Медијска гостовања у Нишу 24. и 25. маја 2017 - www.srbskisvetionik.org.rsСтатистика посета
од 12.11.2015

Данас: 141
Јуче: 534
Недељно: 4.972
Месечно: 21.244
Годишње: 83.130
Укупно: 892.463

Највише посета
25.8.2018 2808Акције у мају

Извештај са трећег Чегарског марша 26.05.2019

Извјештај из Земуна 11.05.2019

Најава: Академија "Црвена линија" биће у Београду 08.06.2019

Извјештај са 24. парастоса за Бљесак 01.05.2019

Извештај са другог Чегарског марша 27. маја 2018

Извештај са Сокоца 20.05.2018

Извештај из Дома Војске Србије 15.05.2018

Извештај из Ниша 07.05.2018

Извештај са парастоса за жртве Бљеска 1. маја 2018

Извештај са Чегарског марша 28. мај 2017

Медијска гостовања у Нишу 24. и 25. маја 2017

Извештај са Новог гробља 17.5.2017

Београдска пројекција филма "Ви идите, ја нећу" 15.5.2017

Извештај из Метохије 13. и 14. мај 2017

Извештај из Ниша 10.5.2017

Извештај са парастоса жртвама "Бљеска" у Београду 1.5.2017

Извештај из Вишеграда 22.5.201625. мај 2017.


Медијска гостовања у Нишу 24. и 25. маја 2017


Ономад мој пајтос Мићан вели ми овако: "Ти бре као и ја... кад негде не идеш, онда не идеш, а кад негде кренеш онда си тамо по три пута". Тако би се могло описати моје мајске посете Нишу за ову годину.

Рада, моја јако добра другарица нам је несебично понудила помоћ у вези организације Чегарског марша, рачунавши и на своје помагаче. Па рече да су нишки медији вољни да угосте председника Србског Светионика и тако промовишу догађај у њиховом граду за недељу 28. мај 2017. а то је Чегарски марш, шетња од Ћеле куле до брда Чегар, где се налази споменик Стевану Синђелићу и њеновим див-јунацима.

Тако сам се упутио 24. маја рано изјутра ("Три дана прије свитања") за Ниш аутобусом. Нисам ни кренио, а већ ту ноћ имао сам телефонско буђење, да случајно не окасним (Нана се мало уплашила да ја не откажем ову причу), мада сам ја устао два сата иза поноћи. Киша је ту ноћ падала као из кабла. Али када седох у бус, престала је. Док сам дошао до Ниша разведрило се.

У Ниш дођох, а на станици нико ме не чека, стиже порука да стижу за минут-два. Иначе тог дана у Нишу је било опсадно стање. Не због доласка председника, већ због одласка Нане на далеке путе.

Прво ме Нана и Рада одведоше у кафић, да оне попију кафу и да се саберу, јер нису ни спавале... а ја да попијем лимунаду, јер треба да ме слуша бар 50.000 људи, ако не и више. Ту смо диванили и разрадили детаљан план, све онако како је предложио Боби, а после Нана још испеглала до у танчине.

Прво је било договорено да идемо на НТВ, одноносо Нишку Телевизују већ око 09:15 сати. Међутим, како су тамо већ били испомерани термини са неким гостима, видимо ми да нам чекање не иде на руку већ да морамо то гостовање померити за сутра изјутра, а онда правац на ТВ Зона, где смо у емисији код култног водитеља Жике Промаје промовисали наш Чегарски марш.

Жика је иначе веома расположен био за причу и уопште сарадњу са нама, када је чуо чиме се све бави наш Србски Светионик. Рече нам после да је у гужви са послом, али да ћемо се наредни дан срести негде у кафићу, што смо прихватили.

Пошто су нас чекали на радију Нишке епархије, великом брзином одосмо код цркве Св. Николе, где нас је угостила водитељка Сандра. Велики професионалац морам да признам, елоквентна и неко ко тачно зна шта треба да пита саговорника.

Остали смо пар минута после још са њом и колегама да се испричамо и да нам сниме на усб уређај емисију, па ћемо ми после да окачимо код нас на сајт.

Уђосмо у цркву поред и запалисмо свећу, целивали иконе и помилисмо се, за здравље и срећу.

Следеће гостовање је било опет на радију Бум, односно код два Милана на неком 20. спрату највише стамбене зграде у Нишу. Добри момци, нуде нас кафом и пићем, а ми нисмо дошли да пијемо, већ да дајемо интервју. Шала мала. Дозволили су нам да се на том крову зграде сликамо, јер се одатле види читав град, буквално на длану: Чаир, Ћеле кула, аеродомска писта, Чегарски споменик и др.

Следила је пауза. Нана и Рада одоше својим обавезама, а мене оставише у граду да куцкам неке поруке, јер сам добио десетине порука путем ових модерних технологија. Успут сам и неке значајне послове за Нану обавио, да када већ ништа не радим да будем од користи.

Већ је дошло и време ручка. Те одосмо у кафану Стара Планина... рекоше да је тамо добра клопа, па да пробамо. Дочека нас старина конобар, који је Нишлија, али обожава нас Динарце, како он сам рече. Својевремено је и радио на јадранском мору давних осамдесетих година двадесетог века.

Настављамо даље па уз велике потешкоће у саобраћају испратисмо Нану на бус без суза наравно, али зато са великим кофером.

Тако се поново вратисмо на ТВ Зону, у емисију Данас, где нас је угостила водитељка Маја. И она нас је свашта питала, а најзанимиљвије ми је питање било "Шта ћемо радити, ако буде кише?!". Хм... Па нисмо од соли и шећера, одговарам ја. Пар капи кише у мају не може да буде једнако оној хладној јануарској киши.

Јунацима због којих ми се окупљамо, марширамо и одајемо почаст није било тешко да се боре и победе, а онда не треба ни нама да буде тешко, ако баш и падне пар капи.

Завршила се тај дан гостовања, те одосмо аутом од Ћеле куле до Чегра, да измеримо тачно у метар, да нам се не дешавају неки пропусти као у децембру. Додуше овде је све асфалт.

Тамо на Чегру, нажалост не сретосмо чика Свелета, живу легенду Ниша, чувара Чегарског споменика. Али свеједно, раширисмо ми наш транспарент и мало се раздиванисмо са једним Нишлијом који је угостио свог госта са Далеког Истока. Пошто су они јели, ми се одвојисмо па смо се раздиванили о акцијама које Србски Светионик очекују у наредном периоду, а боме ће бити баш жестоко.

Пада мрак а ми код Бобија у кафић, који нам је понудио прави правцати какао. Тако смо сумирали тадашњи дан који је уситину био веома напоран и мени и помагачима. Али авај... било је и жешће.

Одосмо онда у хркановце, јер како сама Рада каже да се чуло до петог спрата тестерисање које је било за олимпијаду. Па шта, немам грехове на души, па се хвалим.

Наредно јутро се сабирамо уз кафу и сок од вишње. Планови за данашњи дан се гледају у свесци. Први је наравно Нишка телевизија код Николе, који нам је изашао у сусрет уз извињење што нас јуче није могао примити. И он је био коректан и професионалан у најави Чегарског марша.

Одмах ту поред НТВ-а Рада рече како има најбољи нишки бурек, па да пробамо, кад га већ сви хвале. Седамо вани, па мало и диванисмо после јела, док смо чекали гостовање на КЦН телевизији, које има свој студио у Нишу.

Тако смо путем КЦН-а доспели и ван граница Нишког округа пошто се КЦН емитује у Београду и већем делу АП Војводине, али и путем сателита.

Након свих гостовања требали смо да се поново видимо са Жиком Стојановићем, међутим како он није могао да одложи пословне обавезе, упути нас на Милана Лапчевића. Договорисмо код Бобија у кафићу сусрет, те смо размотрили реализацију неких акција за будућност.

Тако већ дође и неких 12 сати, односно подне. Шта друго, него правац аутобуска станица. И превише сам био у Нишу... нећу рећи у гостима, већ међу својима. Ионако ме код куће чека пуно посла.

И овде ћу да поменем највише хвала Ради и Нани! Оне су најзаслужније за ова гостовања данас. Где би нама био крај да имамо једну Раду у сред Београда. Иха.

Питао би одмах "Где је Берлин?"...

 

 

Милан Чучковић
25.5.2017

Посећено је: 2485  пута
Број гласова: 20
Просек: 5,00
Оцените нам овај чланак:


TV GOSTOVANJA   GRAD NIS   CEGARSKI MARS   NAJAVA  


Ускликнимо с љубављу
Светитељу Сави
Србске цркве и школе
Светитељској глави.
Тамо венци тамо слава
Где нас србски пастир Сава.
Појте му Срби,
Песму и утројте!


Благодарна Србијо,
Пуна си љубави
Према своме пастиру
Светитељу Сави.

Босна и Херцеговина
Светог Саве дедовина.
С тобом славе славу
Светитеља Саву.

Бачка, Среме, Банате
И Србијо Стара
Раванице, чувај нам
Тело кнез Лазара;

Црна Горо, сестро мила,
Здраво и ти с нама била
Да славимо славу,
Светог оца Саву!

С неба шаље благослов
Свети отац Сава
Са свих страна сви Срби
С мора и Дунава.
К небу главе подигните
Саву тамо угледајте.
Саву србску славу, пред престолом Творца!

Милешево слави се
Телом Светог Саве
Кога славе сви Срби
С обе стране Саве;

Синан-паша ватру пали
Тело Светог Саве спали,
Ал’ не спали славе,
Нити спомен Саве.

Пет векова Србин је
У ропству чамио
Светитеља Саве
Име је славио.

Свети Сава Србе воли
И за њих се Богу моли.
Појте му Срби,
Песму и утројте!

Да се србска сва срца
С тобом уједине,
Сунце мира, љубави,
Да нам свима сине,

Да живимо сви у слози,
Свети Саво, ти помози.
Почуј глас свогa рода,
Србскога народа!*          *        *


Ој Србијо, мила мати,
Увек ћу те тако звати
Мила земљо, мили доме
На срцу је слатко твоме


Срећно живет ко у рају,
Где милине вечно трају
У теби ћу срећно тек
Проводити овај век.


Прости деци мати мила,
Сто су тебе увредила.
Синци ће се поправити,
Грозне сузе за те лити.


Јер признају грехе тешке,
Питају се за погрешке.
Живот и крв лиће сви,
Да се опет дигнеш ти.


Подигни се мати мила,
Да нам будеш што си била,
Јер си тужно робовала,
Дуго сузе проливала.


Сунце ти се већ родило,
Које ти је зашло било.
На криоцу вазда твом
Утеха је срцу мом.*          *        *


И само дотле, до тог камена,
До тог бедема -
Ногом ћеш ступит
можда, поганом!
Дрзнеш ли даље? ...
Чућеш громове
Како тишину земље слободне
Са грмљавином
страшном кидају;
Разумећеш срцем страшљивим
Шта са смелим гласом говоре,
Па ћеш о стења тврдом камену
Бријане главе теме ћелаво
У заносноме страху лупати!
Ал један израз, једну мисао,
Чућеш у борби
страшној ломљави:
„Отаџбина је ово Србина!”


*         *         *


Сини јарко сунце са Косова.
Не дамо те, земљо Душанова.

 Не дамо те, земљо Немањића, Обилића, браће Југовића.

Сви ће Срби као Југовићи
за крст часни на Косово ићи,.

Да одбране земљу благодатну
 За крст часни и слободу златну!

Од Крушевца, Призрена, Цетиња, Дубровника,
Книна, Невесиња,

са Авале, Ловћена и Шаре, кличе Србство, устани, Лазаре.

Док је Пећи и док је Дечана, Грачанице и Газиместана.

Не дамо те, васкрсло Косово најсветије поље Србиново!