Востани Сербије - srbskisvetionik.org.rs

СРЕТЕЊСКИ МАРШ


Драга браћо и сестре,

ову страницу смо наменили за све информације око Сретењског марша који је покренут средином фебруара 2019. године од стране нашег удружења... а одржава се увек треће недеље у фебруару месецу.

Мотив за покретање ове манифестације је у томе што желимо да оживимо јунаке из Првог србског устанка, као што су: Вожд Карађорђе и његове саборце као што су: Васа Чарапић, Хајдук Вељко Петровић, Стеван Синђелић, прота Матија Ненадовић, Хаџи Мелентије Стевановић, Узун Мирко Апостоловић, Станоје Главаш, Петар Добрњац, Лазар Мутап, Јован Курсула, Браћа Недић и др.

Управо су они покренули Први србски устанак 1804. године на Сретење Господње у Орашцу код Аранђеловца, односно повели борбу против турског робства и почели са стварањем модерне србске државе. Јер Османлије су вековима спроводили терор и страховладу највиших размера над хришћанским становништвом на Балканском полуострву.

Карађорђе је био прек и праведан човек, али веома храбар и добар војсковођа који никад на бојном пољу није имао бројчану предност или вишак топова у односу на Турке. Међутим то га није омело да побеђује у биткама као што је на Мишару, Делиграду, Иванковцу итд.  Од његовог имена су многе турске аге и паше страховале, ако би чуле да он иде, јер није имао милости.Десетак година је опстајала устаничка држава све до септембра 1813. године када је силна турска војска навалила из три правца и успела да порази устанике код Равња. Већи део војвода је пребегао преко Дунава у Срем (тадашња Аустроугарска), а Османлије су онда спроводили сурове освете над цивилима.

Две године касније један од Карађорђевих војвода Милош Обреновић, који је остао у Шумадији упркос свему подигао је 1815. године на Цвети у Такову Други србски устанак, који је 1830. године довео до извесне самосталности, па је наредних деценија настављена србска национална револуција која је 1878. године резултовала међународним признањем на Берлинском конгресу.


Сретењски марш уствари представља спој физичке активности јер се пешачи 18 км од Орашца до Тополе, где такође посећујемо Карађорђеву цркву посвећену Успењу Пресвете Богородице (подигнута 1811. године), са духовним нотама на недељној литургији, али и историјских часова које слушамо од кустоса музеја.

С обзиром да марш није превише дугачак, нити се иде по тешком терену, овде можете повести и децу старију од 7 година.

Све информације у вези марша можете добити путем:
- телефона: +381 63 283563 (Станко)
- електронске поште: srbskisvetionik@gmail.com
- портала: srbskisvetionik.org.rs

Каква су наша искуства била можете погледати и прочитати овде доле:

Извештај са првог Сретењског марша 17.02.2019
Вук Петровић: Како сам провео зимски распуст
Извештај са другог Сретењског марша 16.02.2020