Емисије на препорукуСтатистика посета
од 12.11.2015

Данас: 227
Јуче: 678
Недељно: 2704
Месечно: 13074
Годишње: 58476
Укупно: 216877

Највише посета
30.8.2017 1737


Емисије Разбуђивање

На овој страници наћићете емисије "Разбуђивање", са Хелмкаст канала које вам препоручујемо да погледате. Аутор серијала је Милан Чучковић, који је доводио госте који су у протеклом периоду радили на ширењу националне свести Срба, чували традицију и културу или пак учествовали или организовали хуманитарне акције за помоћ угроженима.

Одвојите мало времена и слободно погледајте ове емисије, а потом их поделите вашим пријатељима путем друшвених мрежа, јер циљ нам и јесте да помогнемо некоме и да чувамо оно што је наше.

20. век: Кристална ноћ над Србима

Гост: Саво Штрбац

Објављено: 03.04.2018

Тип емисије: Историја

Садржај емисије: У првој емисији угостили смо господина Саву Штрбца, директора ДИЦ Веритаса, са којим смо причали о злочинима над Србима у Крајини и СР Хрватској 1990-их година... о Међународном кривичном суду за бившу Југославију и пресудама Хашког трибунала, шта су оне донеле помирење или удаљавање.Име организације: ДИЦ Веритас

Опис организације: ВEРИТAС je нeвлaдинa и нeстрaнaчкa оргaнизaциja коjу су крajeм 1993. годинe основaли грaђaни сa подручja Рeпубликe Српскe Крajинe. До aгрeсиje сjeдиштe оргaнизaциje je било у Книну a од тaдa приврeмeно сjeдиштe je у Бeогрaду. Нeпосрeдни повод зa оснивaњe Вeритaсa произишaо je из дипломaтског, eкономског и мeдиjског рaтa свjeтских рaзмjeрa против српског нaродa.

Најава 1. Сремског марша у Шиду

Гост: Срђан Симановић

Објављено: 12.04.2018

Тип емисије: Национално деловање

Садржај емисије:
У трећој емисији Разбуђивање, на Хелмкаст каналу угостили смо Срђана Симановића из Шида, председника удружења "Србски Витезови"...
 
Удружење Србски Витезови постоји нешто више од годину дана... Основани су по благослову православне црквене општине Шид 14. марта 2017. године у Шиду, АП Војводина, са основним циљем да сачувају сећања на славне претке и историју. До сада као удружење су узели учешће на на осмом Церском маршу и четвртом Колубарском маршу, прошле године, а ове године су организовали 24. марта 2018. године на деветнаесту годишњицу НАТО агресије и бомбардовања Србије и Црне Горе, парастос и молитвено сећање у Шиду за све србске жртве.
 
Манифестација коју они први пут покрећу у недељу 15. априла 2018. године јесте Сремски марш, односно назвали су то Путевима страдања србске младости, јер је посвећено хиљадама голобрадих младића који су углавном насилно мобилисани почетком 1945. године на територији Шумадије и послати на Сремски фронт, који је формиран у јесен 1944. године, када је ослобођен Београд.

Тачније немачке ратне јединице са усташким и домобранским снагама су формирали девет линија одбране од Земуна до Вуковара, јер је био циљ да се извуку јединице немачке војске "Групе Е" из Грчке. У пробоју Сремског фронта учествовале су јединице НОВЈ, Црвене Армије, италијански и бугарски партизани... Вођене су тешке и исцрпљујуће рововске борбе више месеци, а сам Сремски фронт пробијен 12. априла 1945. године, што је довело врло брзо до ослобађања целе земље. Цена тог пробоја плаћена са најмање 20.000 живота србске младости (иако званични подаци кажу да их је било око 14.000 људи), јер су србски младићи били практично без војне обуке и ратног искуства гурнути у "сремску кланицу".
Њима у част удружење "Србски Витезови" позивају све родољубе да дођу у Шид у недељу 15. априла 2018. године. Почетак Сремског марша биће од храма Св. Николаја у Шиду, где ће учесници добити благослов од свештенства СПЦ и имати молитвено сећање. Затим следи пешачење око 15 км до спомен-обележја Сремски фронт, где је подигнут православни храм светог Стефана Штиљановића... и ту ће се служити прва литургија, јер је изградња храма почела још 2000. године. Након тога организатори су обезбедили ручак за учеснике Сремског марша.
 
Све информације можете добити путем телефона: 0611971620 (Срђан).
 
Срђан Симановић је најавио да ово удружење планира у јуну месецу организовати хумани фудбалски турнир за помоћ најугроженијима општине Шид, али да и у октобру се планира један велики хумани концерт у Шиду.
 

Поред тога планира своје чланове да поведе на девети Церски марш у Шабац 19. августа, као и 15. септембра 2018. године на 100. годишњицу пробоја Солунског фронта у Грчку.

Име организације: Србски Витезови

Опис организације: Удружење "Србски Витезови" из Шида је нестраначка и непрофитабилна организација која је основана марта 2017. године са циљем да се чувају традиција, и историја србског народа, као и обичаји, вера, писмо.

Гвоздени пук 1912-1920

Гост: Радосав Петровић

Објављено: 14.04.2018

Тип емисије: Историја

Садржај емисије:

У другој емисији Разбуђивање, на Хелмкаст каналу угостили смо Радосава Петровића, председника скупштине удружења "Гвоздени пук Игриште"...

Господин Радосав Раде Петровић је најзаслужнији зашто је 1. октобра 2016. године у селу Игриште, крај Куршумлије откривен споменик Другом пешадијском пуку "Књаз Михаило", односно Гвоздени пук, најславнија јединица србске војске икада. Из његовог села Игриште у јесен 1912. године је отишло 17 војноспособних мушкараца, а вратило се само тројица. Четири Радетова претка су погинула у Церској бици августа 1914. године.

Ова јединица је преламала многе тешке битке у Балканским ратовима (1912-1913): Кумановска, Прилепска, Битољска, Брегалничка... чиме смо ми после више векова ослободили од Турака и сачували од Бугара Јужну Србију, односно Вардарску Македонију... као и Првом светском рату (1914-1918): Церска, Дринска, Колубарска битка, затим чување одступнице са истока према Бугарима, док се србска војска повлачила према Албанији. Исто тако, били су и предводници наших снага приликом пробоја Солунског фронта септембра 1918. године, а зауставили су се тек код Кикинде, после два месеца.

Војници Гвозденог пука су добили четвртину свих одликовања у Балканским ратовима и Првом светском рату... Било је 255 бораца са једним одликовањем Карађорђева звезде, а 36 дивјунака са две медаље Карађорђеве звезде...

Готово да није било куће у Топличком крају, а да није настрадао макар један члан у ослободилачким ратовима почетком 20. века, а негде и двоје, троје.


На дан самог откривања споменика у Игришту било је присутно око 5.000 људи, а били су присутни и представници Војске Републике Србије на челу са генералом Милосавом Симовићем. Телевизије са националном фреквенцијом су релативно слабо испратиле овај догађај, што баца сенку на позив којим се баве, јер први пут да је подигнут споменик нашој најславнијој ратној јединици.

Нажалост, нико од највиших државних функционера Републике Србије никада није у протеклих две године дошао у ово село Игриште да положи венац и ода пошту витезовима Другог пешадијског пука "Књаз Михаило" Моравске дивизије.


Радосав Петровић наставља са својим члановима да ради даље. Гради се спомен соба од дрвета где ће се чувати слике војника и разни други предмети из Великог рата.

Ово удружење узело 3. октобар као Дан Гвозденог пука и позива све добронамерне људе и заљубљенике у националну историју да дођу тог дана у ово планинско село Игриште и буду део церемоније обележавања стварања Гвозденог пука.

Име организације: Гвоздени пук Игриште

Опис организације: Гвоздени пук Игриште је нестраначко и непрофитабилно удружење основано 2015. године са циљем неговања традиције бораца Другог пешадијског пука "Књаз Михаило" Моравске дивизије Војске Краљевине Србије, као и традиције ослободилачких ратова 1912-1918

Борба за нестале

Гост: Драгана Ђукић

Објављено: 24.04.2018

Тип емисије: Злочини и страдања

Садржај емисије:

У четвртој емисији Разбуђивање, на Хелмкаст каналу угостили смо госпођу Драгану Ђукић, председницу Управног одбора Удружења породица погинулих и несталих лица "Суза"...

Удружење "Суза" су 1996. године основале србске породице са простора авнојевске Хрватске, чији су очеви, мајке, синови, кћери, баке, деде убијени или се воде као нестали током грађанског рата у СР Хрватској 1991-1995, са циљем да сазнају истину о својим најмилијима. Ово удружење (нажалост) окупља око 5.000 чланова који већином живе у унутрашњости Србије...

Драгана Ђукић нам је испричала свој случај, односно породичну трагедију како је изгубила рођеног брата током агресије хрватских полицијских и (пара)војних снага на РС Крајину почетком маја 1995. године у злочиначкој акцији "Бљесак", када је скоро 20.000 западнославонских Срба прогнано, а скоро 300 је убијено, док их је 1.500 заробљено и одведено у концентрационе логоре. И њен отац је тада био заробљен.

1999. године постала је члан овог удружења, а годину дана касније ушла је у Управни одбор где се борила за истину о свом несталом брату. Та борба је трајала пуних 16 година када су је позвали из загребачког Института за судску медицину, ради идентификације. Њен брат је пронађен у заједничкој масовној гробници у Западној Славонији и преко ДНК анализе идентификован. Сахрањен је у Босни и Херцеговини, на градском гробљу у Градишки. Тиме је њена породица скинула велики терет. Она тада  није престала са активностима у Удружењу "Суза", већ јој је то дало снагу да помогне и осталим породицама из удружења да и они сазнају истину, ма каква она била.

Драгана Ђукић нам је причала и о састанку делегација Републике Србије и Хрватске који је одржан у Загребу 12. и 13. фебруара 2018. године, на коме је једна од тема била питање несталих лица. Она је представљала србске породице које више од две деценије неуморно траже правду и истину. Иако је добила врло мало времена за излагање, изнела је председници Хрватске Колинди Грабар-Китаровић проблематику са којом се сусрећу породице настрадалих, као и бројку од преко 1.800 несталих Срба на подручију авнојевске Хрватске. Од тог састанка прошло је више од два месеца, али је и даље све на обећањима, односно ништа се није променило на боље.

Удружење "Суза" организује већ деценијама парастосе за велике злочине над Србима 1990-их које су починиле хрватске ратне јединице. Тако је и сада г. Ђукић позвала све Крајишнике и друге родољубе да дођу 1. маја 2018. године у 11 сати у београдску цркву Св. Марка на Ташмајдану где ће кроз молитвено сећање и полагање венаца на споменик бити обележена највећа трагедија западнославонских Срба. Поред тог парастоса и у Новој Градишки се исти дан такође организује парастос и полагање венаца код "Моста спаса", како је остао назив из рата, јер је хиљаде Срба из Западне Славоније 1. и 2. маја 1995. нашло уточиште у Босни преко њега.

Данас нажалост Удружење "Суза" нема више ни своје просторије у центру Београда, као што је некад имало, где би могли да одрже састанке и приме своје чланове који долазе из унутрашњости. Упућен је градским челницима Београда, да се обезбеди један простор од свега 20-ак квадрата, колико је потребно удружењу.

Име организације: Удружење Суза

Опис организације: Удружење породица несталих и погинулих "Суза" је основано 1996. године од породица коje су сaмe крeнулe зa истином о судбини нeстaлих своjих нajмилиjих током 1990-их на подручију авнојевске Хрватске одлучни дa нe посустaну, дa истрajу, свe док и послeдњи НН нe добиje имe. Удружeњe прикупљa подaткe и информaциje о нeстaлимa, прeдстaвљa породицe, зaступa њиховe интeрeсe у jaвности прeд влaстимa.Ускликнимо с љубављу
Светитељу Сави
Србске цркве и школе
Светитељској глави.
Тамо венци тамо слава
Где нас србски пастир Сава.
Појте му Срби,
Песму и утројте!


Благодарна Србијо,
Пуна си љубави
Према своме пастиру
Светитељу Сави.

Босна и Херцеговина
Светог Саве дедовина.
С тобом славе славу
Светитеља Саву.

Бачка, Среме, Банате
И Србијо Стара
Раванице, чувај нам
Тело кнез Лазара;

Црна Горо, сестро мила,
Здраво и ти с нама била
Да славимо славу,
Светог оца Саву!

С неба шаље благослов
Свети отац Сава
Са свих страна сви Срби
С мора и Дунава.
К небу главе подигните
Саву тамо угледајте.
Саву србску славу, пред престолом Творца!

Милешево слави се
Телом Светог Саве
Кога славе сви Срби
С обе стране Саве;

Синан-паша ватру пали
Тело Светог Саве спали,
Ал’ не спали славе,
Нити спомен Саве.

Пет векова Србин је
У ропству чамио
Светитеља Саве
Име је славио.

Свети Сава Србе воли
И за њих се Богу моли.
Појте му Срби,
Песму и утројте!

Да се србска сва срца
С тобом уједине,
Сунце мира, љубави,
Да нам свима сине,

Да живимо сви у слози,
Свети Саво, ти помози.
Почуј глас свогa рода,
Србскога народа!*          *        *


Ој Србијо, мила мати,
Увек ћу те тако звати
Мила земљо, мили доме
На срцу је слатко твоме


Срећно живет ко у рају,
Где милине вечно трају
У теби ћу срећно тек
Проводити овај век.


Прости деци мати мила,
Сто су тебе увредила.
Синци ће се поправити,
Грозне сузе за те лити.


Јер признају грехе тешке,
Питају се за погрешке.
Живот и крв лиће сви,
Да се опет дигнеш ти.


Подигни се мати мила,
Да нам будеш што си била,
Јер си тужно робовала,
Дуго сузе проливала.


Сунце ти се већ родило,
Које ти је зашло било.
На криоцу вазда твом
Утеха је срцу мом.*          *        *


И само дотле, до тог камена,
До тог бедема -
Ногом ћеш ступит
можда, поганом!
Дрзнеш ли даље? ...
Чућеш громове
Како тишину земље слободне
Са грмљавином
страшном кидају;
Разумећеш срцем страшљивим
Шта са смелим гласом говоре,
Па ћеш о стења тврдом камену
Бријане главе теме ћелаво
У заносноме страху лупати!
Ал један израз, једну мисао,
Чућеш у борби
страшној ломљави:
„Отаџбина је ово Србина!”


*         *         *


Сини јарко сунце са Косова.
Не дамо те, земљо Душанова.

 Не дамо те, земљо Немањића, Обилића, браће Југовића.

Сви ће Срби као Југовићи
за крст часни на Косово ићи,.

Да одбране земљу благодатну
 За крст часни и слободу златну!

Од Крушевца, Призрена,
Цетиња, Дубровника,
Книна, Невесиња,

са Авале, Ловћена и Шаре,
кличе Србство: Устани Лазаре!

Док је Пећи и док је Дечана, Грачанице и Газиместана.

Не дамо те васкрсло Косово, најсветије поље Србиново!