Чегарски марш - стазом хероја!

ЧЕГАРСКИ МАРШ У НИШУ


Драга браћо и сестре,

ову страницу смо наменили за све информације око Чегарског марша који је покренут тј. обрновљен крајем маја 2017. године од стране нашег удружења... а одржава се увек задњи викенд маја месеца

Мотив за покретање овог догађаја је у томе што желимо да оживимо јунаке из Првог србског устанка, као што су: Стеван Синеђлић и његове саборце као што су: Петар Добрњац, Илија Барјактаровић Пауљ Матејић и др.

Управо су они храбро устали са Ђорђем Петровићем против османског терора који је трајао скоро пет векова. Турци су у нашим крајевима спроводили страховладу и покоравали све хришћанске земље још од Косовске битке 1389. па надаље. На Сретење 1804. године подиже се народна побуна широких размера која се из Шумадије прелила и на остале србске земље. Карађорђеви устанци су успешно војевали десетак година, иако на бојном пољу никада нису имали бројчану или техничку надмоћ.

Први значајан пораз устаничке војске био је управо на Чегру код Ниша у пролеће 1809. године, услед неслоге србских војвода, али и оклевања, што је Хуршид паши омогућило пристизање нових снага и остваривање премућства у боју. Чегарска битка остаје упамћена и по херојском подвигу Стевана Синђелића који је пуцњем у бурад са барутом усмртио и себе и хиљаде Турака.Наредних месеци Хуршид паша је наредио да се сазида један објекат са лобањама србских устаника, јер му је био циљ да застраши све Србе који би помислили поново да ударе на османску државу. Тако је сазидана ЋЕЛЕ-КУЛА, на путу који је водио ка Цариграду.

Иако је Први србски устанак пропао у јесен 1813. године Бојем на Равњу, он је показао шта се може кад се љути Срби сложе. По повратку у Србију Турци су направили крваве одмазде где је убијено око 100.000 Срба за годину дана. Међутим, на Цвети 1815. Милош Обреновић у Такову покреће Други србски устанак, који је потрајао деценију и по, а омогућио је султановим Хатишерифом извесну аутономију Србима.

Чегарски марш је уствари спој физичке активности јер се пешачи 14 км, од Трга Краља Милана у Нишу, преко Ћеле-куле па до Споменика јунацима Чегарске битке (Матејевац). Тамо слушамо историјске часове од кустоса Селомира Марковића, чика Селета нишке легенде.

С' обзиром да ово није дугачак марш, а дешава се у сред пролећа, то се препоручује и деци старијој шкослког узраста, јер управо они морају да сазнају за жртву и допинос предака, како би знали коме припадају и коме да се диве.

Све информације у вези марша можете добити путем:
- телефона: +381 63 283563 (Станко)
- електронске поште: srbskisvetionik@gmail.com
- портала: srbskisvetionik.org.rs

Каква су наша искуства била можете погледати и прочитати овде доле:

Извештај са Чегарског марша 28. мај 2017
Извештај са другог Чегарског марша 27. маја 2018
Извештај са трећег Чегарског марша 26.05.2019
Обележавање 211. годишњице Чегарске битке
Извештај са четвртог Чегарског марша 30. маја 2021. у Нишу
Извештај са петог Чегарског марша 28. маја 2022. у Нишу
Извештај са шестог Чегарског марша 28. маја 2023. у Нишу
Извештај из Ниша: Посета Чегру 26.05.2024