Слава ослободиоцима - srbskisvetionik.org.rs

БЕОГРАДСКИ МАРШ - МАРШ ПОБЕДЕ


Драга браћо и сестре,

ову страницу смо наменили за све информације око Београдског марша који је покренут почетком новембра 2016. године од стране нашег удружења... а одржава се увек првих десетак дана у новембру месецу. Касније смо променили назив ове манифестације Марш победе 2018. године, када је обележавана Стогодишњица Великог рата.

Мотив за покретање овог догађаја је у томе што желимо да оживимо јунаке из Првог светеског рата, као што су: Петар Бојовић и његове саборце као што су: Живојин Мишић, Степа Степановић, Радомир Путник, Милунка Савић, Миливоје Анђелковић Кајафа, Миливоје Стојановић Брка, Војин Поповић Вук, Јанко Вукотић, Михаило Маџаревић, Владимир Фијат, Душан Пурић и др.


Управо су они храбро стали на браник отаџбине те 1914. године, када нас је у августу месецу напала аустроугарска војска у Подрињу и Мачви, те починила страшне злочине над цивилима. Србски војници су показали огромну храбост и више пута се тукли побеђивали слодате Бечког двора на фронту. У почетку је србска војска имала успеха па је потукла окупаторе на Церу, Рајцу, Сувобору, долини Колубаре, а зауставила их код Гучева и Мачкова камена.

Касније када је Србија била нападнута са три стране октобра 1915. године од Немачке, Бугарске и Аустроугарске, где је милион војника кренило да је уништи, Врховна команда је наредила повлачење ка Грчкој, преко црногроских и албанских планина... незапамћен догађај у историји човечанства познат као Албанска голгота (250.000 живота изгубљено). Битке на Чемерну и код Мојковца су спасиле Србство.
Да би уследио опоравак на Крфу, Корзици, Африци...Опоравак је трајао месецима, а онда је савезничким бродовима преко 150.000 србских војника пребачено јуна и јула 1916. године до Солуна и одатле у сред Македонског фронта. Ослобођени су Горничево и Кајмакчалан у септембру те године, па је две године фронт мировао, али је у отаџбини букнуо Топлички устанак фебруара 1917. године који је крваво угушен и однео преко 20.000 Срба.

Средином септембра 1918. године креће велика офанзива на Солунском (Македонском) фронту, где србске јединице код Доброг Поља пробијају непријатељске линије и у незадрживом напредовању ослобађају домовину за само два и по месеца. Све земље које су напале Србију су капитулирале, Аустроугарска се и распала, а србски војник је барјак слободе донео до Арада, Печуја, Клагенфурта и Ријеке.

Београдски марш или Марш победе уствари представља спој физичке активности јер се пешачи 15-20 км. А маршута је сваке године различита. Једна од траса почиње од Споменика браниоцима Београда 1915. на Кошутњаку, друга од куће Војводе Степе у Кумодражу, а трећа почиње од Споменика Незнаном јунаку на Авали. Која траса ће бити зависи од договора водећих људи нашег удружења. Завршна тачка марша је увек на Новом гробљу на Звездари, где полажемо венце и имамо историјске часове.

С обзиром да марш није превише дугачак, нити се иде по тешком терену, овде можете повести и децу старију од 7 година.


Све информације у вези марша можете добити путем:
- телефона: +381 63 283563 (Станко)
- електронске поште: srbskisvetionik@gmail.com
- портала: srbskisvetionik.org.rs

Каква су наша искуства била можете погледати и прочитати овде доле:

Извештај са првог Београдског марша 06.11.2016
Извештај са другог Београдског марша 05.11.2017
Марш победе у Београду 11.11.2018
Наша четврта година рада: Шта смо урадили
Извештај са Марша победе 10.11.2019